МАНІПУЛЯЦІЯ: Фото елітного вагона, у якому пересувається Зеленський

МАНІПУЛЯЦІЯ: Фото елітного вагона, у якому пересувається Зеленський

29 Червня 2023
FacebookTwitterTelegram
626

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі публікують фото елітного вагона, яким нібито користується Володимир Зеленський. Користувачі додають, що багато хто може позаздрити розкоші вагона, і навіть іноземні лідери, як-от Олаф Шольц та Еммануель Макрон, приїжджали до Києва у поїздах із гіршими умовами.

Проте це — маніпуляція. Подібні вагони також доступні також для іноземних лідерів. А до повномасштабного вторгнення ними користувалися й українці.

Скриншот допису

За допомогою зворотного пошуку в Google Lens ми знайшли першоджерело фото — випуск проєкту «Світ навиворіт», опублікований 7 листопада 2021 року. Ведучий Дмитро Комаров поїхав із Києва до Одеси на вагоні-салоні. Квиток коштував 24 тисячі грн, за цю суму вагоном могли скористатися до 8 осіб. При цьому провідники зазначили, що цей вагон призначений не лише для VIP-клієнтів, ним могли скористатися звичайні мандрівники. 

Усього у власності «Укрзалізниці» було 12 вагонів-салонів із різним стилем. Інформація про доступність цих вагонів для фізичних чи юридичних осіб відома щонайменше з 2013 року. Ціна квитка залежала від відстані та дорівнювала вартості  11 дорослих квитків у двомісному купе спального вагона: у лютому 2022 року подорож Києва до Одеси коштувала 29 тисяч грн, а з Маріуполя до Рахова — понад 36 тисяч грн.

Наразі на сайті «Укрзалізниці» немає актуальної інформації про замовлення вагона-салону. Ймовірно, послуга недоступна під час воєнного стану.

Інформацію про подорож Зеленського у вагоні-салоні поширило польське видання Fakt, коли український президент планував візит в Польщу на початку квітня 2023 року. Щоправда, видання не публікувало фото Зеленського в цьому вагоні. У відкритих джерелах нам теж не вдалося знайти підтверджень, що президент користувався саме такими вагонами. Журналісти TIME, які спілкувалися з президентом у 2022 році, писали, що голова держави користується окремим потягом.

Фото Зеленського у спальному вагоні. Джерело: TIME

Утім, є багато фото, як іноземні лідери неодноразово користувалися вагонами-салонами, зокрема і «золотим» вагоном, показаним у проєкті Дмитра Комарова. Уже згадані Макрон і Шольц теж пересувалися у вагоні-салоні, але з іншим стилем.

Лідери Франції, Німеччини, Італії в українському вагоні-салоні. Джерело: «Укрзалізниця»

Фото аналогічного вагона-салону.  Джерело: «Укрзалізниця»

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у вагоні-салоні. Джерело: «Укрзалізниця»

Схожий вагон-салон у проєкті «Світ навиворіт». Джерело: «Світ навиворіт»

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний