МАНІПУЛЯЦІЯ: Фото сім'ї естонської політикині Каї Каллас радянських часів

МАНІПУЛЯЦІЯ: Фото сім’ї естонської політикині Каї Каллас радянських часів

30 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
140

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канали поширюють фото сім’ї естонської політикині Каї Каллас нібито радянських часів. На знімку вона сидить поруч зі своїми батьками. Світлину публікують з іронічним заголовком «фото сім’ї Каї Каллас, яка “страждає від радянської диктатури”», з натяком на багате оздоблення кімнати. Пропагандисти кажуть, що життя у СРСР не могло бути таким поганим, як розповідає Каллас. якщо її родина жила в добробуті.

Утім, це — маніпуляція. Фото зробили після відновлення незалежності Естонії у 1990-х роках. Меблі з кімнати є сімейною реліквією 1930-х років. Їх придбали ще до окупації Естонії Радянським союзом, вони не продавалися у СРСР.

Скриншот допису 

Насправді фото зробили не в радянські часи, а в середині 1990-х, коли Естонія вже відновила незалежність. На своїй сторінці у твіттері (X) Кая Каллас розповіла, що меблі з кімнати на світлині є сімейною реліквією 1930-х років, яка дісталася у спадок від бабусі. За словами експрем’єрки, вони є свідченням, що до радянської окупації Естонія була процвітаючою країною. Депутатка естонського парламенту Кармен Йоллер у своєму дописі зазначила, що в СРСР такі меблі не продавалися. 

В період з 1918 по 1940 рік Естонська Республіка була незалежною державою. Потім країна була під окупацією. Незалежність держава здобула вже у 1991 році. 

Згідно з додатковим секретним протоколом до пакту Молотова-Ріббентропа між нацистською Німеччиною і СРСР, підписаним у серпні 1939 року, Естонія включалася до радянської сфери інтересів. У вересні 1939 року СРСР примусив Естонію до підписання Договору про взаємодопомогу, за яким на території держави розміщувалися радянські військові бази. Чисельність військовослужбовців Червоної армії лише на території Естонії значно перевищувала усю естонську армію, тож чинити спротив «повзучій окупації» не було можливості. 16 червня 1940 року Радянський Союз висунув Естонії ультиматум, у якому вимагав розміщення необмеженої кількості своїх військ та формування дружнього до СРСР уряду. Естонія, за відсутності численної армії та достатньої зовнішньої підтримки, була вимушена погодитись. Вже 17 червня 1940 року СРСР окупував Естонію.

У 1941-1944 роках Естонія була окупована нацистською Німеччиною. Коли Червона армія витіснила німецькі війська з Естонії в листопаді 1944 року, СРСР поновив окупацію балтійської держави. Примусова радянізація супроводжувалася депортаціями й репресіями проти місцевого населення та політичної еліти.

Репресії торкнулися і сім’ї Каї Каллас у 1949 році радянська влада депортувала до Сибіру її мати, бабусю та прабабусю. Тоді матері експрем’єрки було лише шість місяців. На батьківщину вони повернулися лише через 10 років

Наприкінці червня 2024 року на саміті в Брюсселі лідери ЄС погодилися, що Кая Каллас стане новим Високим представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки замість Жозепа Борреля. За остаточне затвердження посади Європейський парламент голосуватиме восени. Після цього рішення розпочалася російська дезінформаційна кампанія проти Каллас у соціальних мережах. 

Росіяни не вперше створюють фейки про естонську політикиню. Раніше ми спростовували інформацію, нібито Кая Каллас вважає, що всіх власників російського паспорта, які мешкають у ЄС, слід умертвити.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний