МАНІПУЛЯЦІЯ: «Громадяни Чехії втомилися підтримувати Україну» — президент Чехії

МАНІПУЛЯЦІЯ: «Громадяни Чехії втомилися підтримувати Україну» — президент Чехії

23 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
129

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, нібито президент Чехії Петр Павел сказав, що громадяни його країни «втомилися» підтримувати Україну. 

Це — маніпуляція. Петр Павел казав про втому представників деяких країн під час дебатів на 79-ї Генасамблеї ООН, а не про громадян Чехії. 

Скриншот публікації 

За ключовими словами ми знайшли оригінальну цитату Петра Павела за вересень 2024 року щодо дискусій на 79-ї сесії Генасамблеї ООН. Однак росіяни перекрутили його слова. 

За словами Павела, на початку вторгнення росіян у всіх був шок, але як тільки люди звикають до цього, то з часом відчувають втому від війни. Втома стосується не лише сторін, які воюють, а й інших країн, які підтримують їх або ні. 

«І навіть тут під час дебатів у мене склалося враження, що деякі представники країн трохи втомилися постійно чути, що нам треба підтримувати Україну і засуджувати російську агресію. Щоразу, коли я говорю з країнами, які перебувають далі від конфлікту, я намагаюся пояснити, що ми говоримо не про регіональний конфлікт, адже він майже безпосередньо торкається і нас», — зазначив президент Чехії. 

Тобто Павел не мав на увазі громадян Чехії, а говорив про представників інших країн, які, на його думку, втомилися від війни. В інших виступах він також наголошував, що вторгнення росії — це не регіональний конфлікт. І коливання деяких партнерів щодо підтримки України лише додають сили агресору.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний