МАНІПУЛЯЦІЯ: Михайло Подоляк заявив про плани українського повномасштабного наступу вглиб росії

МАНІПУЛЯЦІЯ: Михайло Подоляк заявив про український повномасштабний наступ углиб Росії

18 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
68

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канали поширюють начебто цитату радника керівника Офісу Президента Михайла Подоляка. У ній ідеться про те, що буцімто ЗСУ за допомогою західного озброєння могли би почати повномасштабний наступ углиб росії — на Саратовську, Орловську, Ленінградську і Московську області.

Це маніпуляція. Михайло Подоляк говорив про повітряні атаки по військових цілях на глибині території рф, а не повномасштабний наступ. 

Скриншот допису 

В інтерв’ю німецькому медіа Die Welt, опублікованому 14 жовтня 2024 року, Михайло Подоляк згадує перелічені російські області, але в іншому контексті. У ньому говорили про можливі перемовини, План перемоги Зеленського та далекобійні удари по військових цілях на території рф.

На запитання журналіста про виснаження російських ресурсів та коли буде досягнута переломна точка, Подоляк відповів: 

«Виснаження російської федерації вже очевидне. Навіщо Північній Кореї та Ірану постачати ракети до росії? Цього року кремль витрачає 140 мільярдів доларів на війну і вкладає значні кошти у військову промисловість. Але дефіцит зростає, особливо в боєприпасах, снарядах і ракетах. Ось чому наші повітряні атаки по російській території так важливі. По-перше, знищується виробництво, склади і логістика, що впливає на ресурси і ще більше поглиблює виснаження. Це військова складова, але є ще й соціальна. Коли атакують у великих масштабах, не тільки в Курську та інших прикордонних районах, а в глибині росії, в Саратові, Орлі, Ленінграді та Московській області, то соціальні настрої зовсім інші. Люди розуміють, що війна відбувається і в росії. Вони два роки не відчували війни і думали, що це круто, що в Україні вбивають людей. Але раптом вони відчувають цю війну на собі і розуміють, наскільки це страшно. Це небезпечно для кремля, бо може призвести до зміни настроїв і протестів».

Як бачимо, у своїй відповіді Михайло Подоляк не говорив про український повномасштабний наступ углиб російської території. Він вказує про повітряні удари України по військових цілях, які знаходяться на глибині території рф. 

Подібні тези Михайло Подоляк повторив у коментарі для РБК-Україна, опублікованому 16 жовтня. У ньому він вказав, що у засекречених додатках до Плану перемоги йдеться, зокрема, яка має бути зброя, щоб руйнувати логістику, військові об’єкти та скупчення живої сили на території рф.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний