МАНІПУЛЯЦІЯ: СБУ погрожує в’язницею священнику Свято-Введенського монастиря за зберігання рублів

МАНІПУЛЯЦІЯ: СБУ погрожує в’язницею священнику Свято-Введенського монастиря за зберігання рублів

30 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
193

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Пропагандисти вкотре намагаються показати «утиски» православних священників та парафіян в Україні. У своїх дописах вони заявляють, що СБУ провела обшуки у Свято-Введенському чоловічому монастирі УПЦ МП в Києві. Працівники СБУ знайшли «декілька» купюр рублів в архімандрита Владимира і за це йому тепер начебто загрожує 5 років за ґратами.

Це — маніпуляція. Архімандриту Володимиру оголосили підозру за виправдовування повномасштабної війни та поширення фейків про Україну, а не за зберігання рублів.

Скриншот публікації

18 вересня 2024 року українські видання із посиланням на власні анонімні джерела серед правоохоронців повідомили, що Служба безпеки України прийшла з обшуками до Свято-Введенського чоловічого монастиря в Києві. Він належить УПЦ МП.

Після обшуків СБУ повідомила про підозру клірику київського чоловічого монастиря УПЦ МП, однак не назвала ім’я. За даними анонімних джерел «Української правди», йдеться про 39-річного архімандрита Володимира (в миру Олексій Ракк). СБУ вказує, що чоловік у соціальних мережах виправдовував повномасштабну війну росії та поширював фейки про суспільно-політичну ситуацію в Україні. Йому оголосили підозру не за зберігання рублів, а за статтею, яка стосується виправдання, заперечення або визнання правомірною збройну агресію рф проти України. Тепер йому за це загрожує обмеження волі на строк до 5 років з можливою конфіскацією майна.

СБУ не наводять конкретних дописів, за які оголосили підозру архімандриту Володимиру. Проте ми проглянули його сторінку та виявили публікації, які справді містять пропаганду. Наприклад, він неодноразово називав ПЦУ «розкольниками», казав, що уряд готується провести «махінації» з мощами святих у Києво-Печерській Лаврі і сама церква «переживає несприятливі часи утисків з боку української влади». В одному з дописів Володимир також заявляє, що «наша земля переживає горе, кровопролиття» і причину цього треба шукати нібито саме в собі.

Під час обшуків у Володимира також знайшли рублі. Однак посадити за ґрати за це не можуть, адже в Україні немає закону, який забороняє зберігання будь-якої іноземної валюти, у тому числі й російських рублів. Пропагандисти навмисно акцентують на рублях, аби показати, що священників УПЦ МП в Україні буцімто «утискають».

23 вересня 2024 року набув чинності закон №3894-IX про заборону релігійних організацій, пов’язаних з російською православною церквою (РПЦ). Згідно з нововведеннями, українські релігійні організації, яких підозрюють у співпраці з РПЦ, мають розірвати зв’язки з рф. 

Священників чи вірян різних конфесій не арештовують за сам факт приналежності до УПЦ МП. Їх, як і інших громадян, затримують у випадку порушення закону. Наприклад, після початку повномасштабного вторгнення СБУ нейтралізувала масштабну мережу фсб рф, яка діяла під прикриттям УПЦ МП. Учасники злочинної організації займалися поширенням дезінформації, переслідуванням вірян та священників. Разом із цим СБУ неодноразово викривала кліриків УПЦ МП, які працювали на рф, продавали зброю і дитячу порнографію. 

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний