МАНІПУЛЯЦІЯ: Соліст гурту «Хейтспіч» закликав убивати священників УПЦ МП

МАНІПУЛЯЦІЯ: Соліст гурту «Хейтспіч» закликав убивати священників УПЦ МП

21 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
236

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито на одному з найбільших музичних фестивалів України співак закликав убивати православних священників.

Утім, це маніпуляція. Соліст гурту «Хейтспіч» Дмитро Однороженко закликав до заборони УПЦ МП в Україні та запропонував використовувати проросійських священників для обміну на українських військових або притягнути їх до відповідальності за співпрацю з рф.

Скриншот публікації

На записі — вокаліст гурту «Хейтспіч» Дмитро Однороженко. Відео зробили 21 липня 2024 року під час музичного фестивалю ATLAS UNITED 2024. Пізніше ролик прокоментували на сайті УПЦ, буцімто співак поширював фейки про УПЦ МП та закликав застосовувати фізичне насилля до священнослужителів.

«Хейтспіч» — це гурт, що виник після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. У своїх творах учасники «Хейтспіч» висвітлюють гостросоціальні події. Сама назва гурту з англійської перекладається як «мова ненависті», а гурт працює під девізом — «злі слова, добрі справи».

Насправді меседж Дмитра Однороженка полягав у тому, що діяльність УПЦ МП має бути зупинена в Україні, а всі священнослужителі, які співпрацюють з рф, — стати обмінним фондом або бути притягненими до кримінальної відповідальності. Він не закликав до вбивства священників.

Від початку повномасштабної війни станом на серпень 2024 року СБУ відкрило кримінальні провадження проти понад 100 священників, більшість із них представники УПЦ МП. Їх звинувачують у колабораціонізмі, державній зраді, сприянні країні-агресорці, виправданні агресії рф тощо. Наразі парламент намагається прийняти законопроєкт про заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних із рф.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний