МАНІПУЛЯЦІЯ: «США вже дозволило використовувати далекобійні ракети по території рф», — Сєргєй Лавров

МАНІПУЛЯЦІЯ: «США вже дозволило використовувати далекобійні ракети по території рф», — Сєргєй Лавров

26 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
83

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські пропагандисти поширюють слова міністра закордонних справ рф Сєргєя Лаврова від 12 вересня 2024 року про те, що Захід начебто давно дозволив здійснювати атаки вглиб росії. Тепер лише нібито намагається легітимізувати це через повідомлення у медіа. 

Це маніпуляція. Дозвіл використовувати західне озброєння для атак по російській території має обмеження: лише прикордоння та заборона використання далекобійних ракет (ATACMS, Storm Shadow). 

Скриншот допису

Від початку постачання озброєння від США діяла заборона на його використання по російській території. Проте ситуація дещо змінилася після початку російського наступу у Харківській області 10 травня 2024 року. 

30 травня 2024 року неназваний американський посадовець вказав для видання Politico, що Україна отримала дозвіл атакувати російські війська на території рф, проте лише в районах, що межують з Харківщиною. Уже 31 травня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив про дозвіл використовувати американське озброєння в прикордонних областях, проте не уточнював регіони. 

Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван у червні 2024 року вказав, що Україна може використовувати американську зброю, аби вражати російські сили по всій прикордонній території. Тобто без прив’язки до Харківської області. Проте 23 червня директор у справах Європи Ради національної безпеки США Майкл Карпентер та речник Пентагону, генерал-майор Патрік Райдер, вказали, що дозвіл не стосується на використання ATACMS. 

За словами неназваних українських представників у коментарі для The Washington Post, дозвіл для атак діє на відстань до 100 км від українського кордону. Утім, офіційні джерела не коментували межі цього дозволу. 

Зараз Україна просить надати дозвіл саме на атаки великої відстані (до 300 км) від кордону за допомогою західного озброєння на кшталт ATACMS та Storm Shadow. 

6 вересня 2024 року міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що немає змін у політиці щодо надання Україні дозволу завдавати ударів углиб росії американською зброєю, бо це «не змінить хід війни на користь України». 

І хоч 11 вересня The Guardian із посиланням на власні джерела вказувало про дозвіл використовувати Storm Shadow, вже при відвідуванні Києва очільник МЗС Британії Девід Леммі не згадував про подібне. Не з’явилося цього дозволу і після зустрічі президента США Джо Байдена та прем’єра Британії Кіра Стармера. Хоча The Guardian вказує, що Сполучені штати та Британія дозволять це робити, але непублічно. Як і в попередньому випадку, це не підтверджена інформація. Водночас Олаф Шольф заявив, що не дозволить використовувати німецьку зброю, аби завдати ударів углиб росії. 

В інтерв’ю для CNN, опублікованому 15 вересня, Володимир Зеленський повідомив, що Україні досі не надали дозвіл бити углиб російської території.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний