МАНІПУЛЯЦІЯ: Українці в середньому отримують $5070 на рік — Світовий банк

МАНІПУЛЯЦІЯ: Українці в середньому отримують $5070 на рік — Світовий банк

30 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
300

Перевірка фейків в рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито за підрахунками Світового банку середні доходи українців складають $5070 в рік на душу населення. Якщо перевести у гривні, виходить, що середньостатистична сімʼя з чотирьох людей має отримати $20 280 на рік або 811 000 грн, тобто 67 000 грн на місяць. При цьому насправді мінімальна заробітна плата в Україні — 8 000 грн на місяць.

Утім, це — маніпуляція. Світовий банк оцінює країни за рівнем доходу, але не вказує реальні доходи населення. Його дані не означають, що кожен українець заробляє щонайменше $5070 на рік. 

Скриншот допису

Світовий банк класифікує країни за рівнем доходу: низький, нижче за середній, вище за середній та високий. В основі класифікації лежить валовий національний дохід (ВНД) на душу населення за попередній рік. Дані оновлюються щороку 1 липня. У 2024 році Світовий банк вперше оцінив Україну як країну з рівнем доходу вище середнього. Так, в організації підрахували, що у 2023 році ВНД на душу населення в Україні склав $5070.

Та це не означає, що кожен українець мав би отримувати $5070 на рік. Це означає, що на кожного українця припадає $5070 ВНД.

ВНД — це усі первинні доходи резидентів країни (оплата праці, прибутки підприємств, доходи від власності тощо), включно з надходженнями з-за кордону, до сплати податків та зборів.

ВНД на душу населення — це обсяг ВНД, поділений на чисельність населення. Його ще трактують як середній дохід жителів певної країни до оподаткування. Однак важливо розуміти, що це умовний показник, тобто він створений для приблизної оцінки, у цьому випадку —  загального рівня доходів населення. ВНД на душу населення не враховує різницю в класах (багаті, бідні, середній клас).

У Світовому банку наводять такі пояснення, чому ВНД України виріс у 2023 році:

  • Валовий внутрішній продукт (ВВП) зріс на 5,3% після падіння на 28,8% у 2022 році. ВВП — це вартість усього, що вироблено за рік, без урахування експорту та імпорту.
  • Скорочення чисельності постійного населення України на 15% через наслідки повномасштабного вторгнення росії в Україну.
  • Зростання цін на товари й послуги.
  • Будівельна активність (відбудова пошкоджених та знищених будівель), а з нею — інвестиційні витрати.

Тобто в Україні більше виробляли товарів та послуг, ціни на них зросли, це вплинуло на ріст ВНД. Водночас чисельність населення скоротилася, а це означає, що суму усіх доходів ділили на меншу кількість людей. Усе це вплинуло на зростання умовного показника, але не реальних доходів.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний