МАНІПУЛЯЦІЯ: В Україні зарплата на 42% нижча, ніж в Африці

МАНІПУЛЯЦІЯ: В Україні зарплата на 42% нижча, ніж в Африці

30 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
117

Перевірка фейків в рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито в Україні заробітна плата на 42% нижча, ніж в Африці.

Утім це порівняння є маніпулятивним.

Скриншот допису

Африка — це континент, на якому знаходиться 54 країни, визнані ООН. Тож порівнювати середню заробітну плату між однією країною та цілим континентом некоректно. Ба більше, ці країни суттєво різняться за економічним розвитком, рівнем життя, політичним та соціальним устроєм тощо. 

Помилка автора допису полягає ще й у тому, що він порівнює середньомісячні дані з середньорічними (статистика по Україні представлена по роках). 

Ми знайшли оригінал статті, скриншот з якої прикріплений до допису. Це матеріал із сайту TimeDoctor — застосунку для оцінки продуктивності. Там справді зазначається, що загалом середня зарплата в Африці за місяць складає близько $769 станом на квітень 2023 року. Однак вже в наступному реченні йдеться про те, що той же показник — середня заробітна плата — значно відрізняється, якщо брати кожну країну Африки окремо.

Дані для написання статті узяті з сайту Salary Explorer. Як зазначають автори ресурсу, інформацію щодо зарплат здебільшого надають користувачі. Також в них зібрана база даних з інформацією від агентств та компаній-роботодавців. З методології відомо лише те, що дані проходять попередню статистичну обробку. Це не офіційна державна статистика. 

Та навіть якщо порівнювати зарплату українців та мешканців лише однієї з країн Африки, просто перевести їх у долари США недостатньо, варто враховувати також паритет купівельної спроможності (ПКС). Через різницю у рівні цін, різні валюти в різних країнах та різні обмінні курси, гроші мають різну купівельну спроможність у різних країнах. Наприклад, маючи $1000, в Україні ви можете придбати значно більше товарів і послуг, ніж у США — навіть за умови, що ці товари та послуги не відрізняються за якістю. Відповідно, за інших рівних умов, якщо людина заробляє $1000, вона зможе мати значно вищий рівень споживання в Україні, ніж у США. ПКС дозволяє порівняти доходи та видатки тих, хто живе в одній країні з іншими за допомогою переведення національних валют у міжнародні долари, що мають однакову купівельну спроможність.

Середньомісячна заробітна плата в Україні за даними Держстату — 20 964 грн (дані за 2 квартал 2024 року) або $1396 (ПКС). Натомість за даними Salary Explorer, вона складає орієнтовно $1532 (ПКС). Та для того, щоб порівняти середню зарплатню в Україні та країнах Африки з урахуванням ПКС, скористаємось даними Salary Explorer. Річ у тім, що більшість країн африканського континенту або не оновлюють офіційні дані щодо середнього показника заробітної плати або ж взагалі їх не публікують. Детальні результати порівняння дивіться у нашій таблиці.

Отже, середня заробітна плата в Україні вище, ніж зарплата у таких країнах як Танзанія, Нігер, Єгипет, Гана, Сенегал тощо, але нижче за показники Марокко, ПАР, Алжирі, Тунісі, Кенії та інших. 

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний