НЕПРАВДА: 200 тисяч поляків мобілізують для відправлення в Україну — PAP

НЕПРАВДА: 200 тисяч поляків мобілізують для відправлення в Україну — PAP

21 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
190

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють скриншоти нібито статті Польської агенції преси (PAP), у якій стверджується, що польська влада має намір з 1 липня 2024 року мобілізувати 200 тисяч осіб для участі у бойових діях на боці України. Рішення про це буцімто оголосять після виборів до Європарламенту, які відбулися у Польщі 6-9 червня цього року.

Утім, це — неправда. Новина на сайті PAP з’явилася унаслідок російської кібератаки на видання. Польща не мобілізуватиме чоловіків для відправлення в Україну. 

Скриншот публікації

Подібна стаття дійсно з’явилась на офіційному сайті медіа 31 травня 2024 року. Утім, як повідомляє PAP, того дня видання зазнало кібератаки, унаслідок якої на сайті з’явилась фейкова новина про відправлення близько 200 тисяч поляків воювати на боці України.

Пізніше кібератаку на PAP підтвердили голова Канцелярії прем’єр-міністра Польщі Ян Грабець та міністр цифровізації Кшиштоф Гавковський. Політики також спростували інформацію про мобілізацію поляків. 

Скриншоти коментарів польських держпосадовців щодо кібератаки на PAP

Кшиштоф Гавковський стверджує, що найімовірніше до кібератаки на PAP причетна росія. Міністр цифровізації припустив, що це могла бути частина дезінформаційної кампанії росії перед виборами в Європарламенті.

У березні Рада міністрів Польщі опублікувала постанову про визначення чисельності осіб, які можуть пройти військову службу у 2024 році. Уряд планує набрати до 21 тисячі осіб на професійну військову службу, до 34,5 тисяч на добровільну строкову військову службу, залучити до 200 тисяч резервістів на військових зборах тощо. Також Міноборони Польщі запропонувало новий проєкт, за яким збільшується ліміт призову на добровільну строкову службу на 10 тисяч осіб через зацікавленість населення до служби в армії.

Однак жодних згадок про відправлення польських військ воювати на боці України в офіційних документах немає. Утім, у травні 2024 року міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Польща не повинна виключати відправлення власних військ в Україну. Щоправда, міністр не уточнив, за якої умови це може статися та яку роль виконуватимуть польські військові.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний