НЕПРАВДА: «Азов» впритул розстрілює російських беззбройних солдатів — відео

НЕПРАВДА: «Азов» впритул розстрілює російських беззбройних солдатів — відео

29 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
302

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канал публікують уривок відео 12-ї бригади спеціального призначення «Азов» та стверджують, що українській підрозділ розстрілює «беззбройних російських солдатів». 

Це неправда. Під час штурмових дій українські бійці неодноразово закликали російських військових здаватися у полон, проте на відео видно, що росіяни не подавали ознак того, що вони хочуть здатися. 

Скриншот допису 

Обережно! Відео містить нецензурну лексику і сцени насильства або жорстокості. Не рекомендується для перегляду людям з чутливою психікою.   

15 липня 2024 року підрозділ «Азов» опублікував відео власних штурмових дій позицій ворога у Серебрянському лісництві на Кремінському напрямку. 

Момент, який поширюють росіяни, — це один з етапів штурму, що вже тривав. До цього бійці «Азову» неодноразово закликали російських військових здаватися у полон. Це можна почути на певних моментах запису. Проте російський військовий цього не зробив. Також у процесі штурму бліндажа боєць зс рф каже, що він «свій». Тобто він очікував підкріплення або вважав, що «азовців» знищили, та не збирався здавати у полон. 

Сам бліндаж з росіянином не раз закидували гранатами. Зокрема через це відбулася детонація боєкомплекту. На відео не видно і не чути, щоб боєць зс рф подавав будь-які ознаки здачі у полон. Хоча у нього було достатньо часу, щоб це зробити. 

Як вказує Женевський центр з управління сектором безпеки, загальноприйнятою ознакою здачі в полон є складання зброї та підняття рук угору. Разом із тим, якщо солдати хочуть здатися в полон, вони «повинні однозначно заявити про свій намір здатися в полон і зробити це швидко. Бій з укріплених позицій не є проявом наміру здатися в полон, і солдати, які ведуть бій до останнього моменту, беруть на себе певні ризики. Противник може або не помітити їхньої здачі в полон, або не розпізнати їхні дії як спробу здатися у запалі і сум’ятті бою, або ж йому може бути важко (чи взагалі неможливо) зупинити напад, щоб прийняти капітуляцію солдата, який здався в останню хвилину».

Центр також вказує про потребу додаткових перевірок, якщо відомо, що протилежна сторона використовувала приховані техніки. Наприклад, вибухові жилети чи гранати, які спрацьовували під час здачі у полон. Автори додають, що «комбатанти повинні чітко та однозначно продемонструвати свій намір здатися в полон, а їхня поведінка не повинна створювати жодної двозначності і не повинна кидати виклик протилежній стороні»

17 липня 2024 року «Азов» опублікував ще одне відео з Кремінського напрямку. На ньому показали, що російські військові прийняли рішення здатися у полон та показали, як вони це зробили. Військові зс рф чітко вказали, що здаються. Вони вийшли без зброї, високо підняли руки та точно виконували інструкції української сторони. Таким чином вони залишилися живими.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний