НЕПРАВДА: Держава забезпечує Національну Поліцію і ТЦК, але не ЗСУ

НЕПРАВДА: Держава забезпечує Національну Поліцію і ТЦК, але не ЗСУ

29 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
275

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють тезу, що на Національну поліцію та ТЦК не збирають донати, бо держава їх забезпечує, на відміну від ЗСУ. 

Це неправда. ТЦК є частиною ЗСУ, а не окремим військовим формуванням. Підрозділи Національної поліції, які беруть участь у бойових діях, теж отримують допомогу від волонтерів. Бюджет Нацполіції значно менший, ніж у ЗСУ.

Скриншот допису 

ТЦК є частиною ЗСУ, а не окремим військовим формуванням. Безпосереднє керівництво ТЦК і СП та контроль за їх діяльністю здійснюють відповідні оперативні командування, а загальне керівництво — Командування Сухопутних військ ЗСУ. Воно узгоджує основні питання діяльності ТЦК з відповідними структурними підрозділами Генерального штабу ЗСУ та Міноборони. 

У держбюджеті на 2024 рік на Національну поліцію України виділено майже 90 млрд грн, тоді як бюджет Міністерства оборони складає 1,164 трлн грн. З них майже 882,8 млрд грн направлені на забезпечення діяльності ЗСУ, підготовку кадрів і військ, медичне забезпечення. Ще 265,4 млрд грн направлені на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання. 

Українські волонтери збирають кошти не лише на потреби військових ЗСУ. Наприклад, у межах Національної поліції України функціонує об’єднана штурмова бригада «Лють». Вона перебуває на передовій та бере участь у бойових діях. Саме ця бригада неодноразово отримувала дрони від волонтера Сергія Стерненка. Також в межах спільного проєкту «Операція “Єдність”» фонд «Повернись живим», United24 та Monobank зібрали кошти на 10 тис. FPV-дронів. Частина з них надійшла підрозділам Нацполіції.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний