НЕПРАВДА: До Києва наближається екологічна катастрофа, потім вона дістанеться Черкас, Запоріжжя та Дніпра

НЕПРАВДА: До Києва наближається екологічна катастрофа, потім вона дістанеться Черкас, Запоріжжя та Дніпра

27 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
43

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито до Києва наближається екологічна катастрофа. У дописах стверджують, що забруднення, яке почалося з річки Сейм на Сумщині, дійшло Десною до Київської області. Прогнозують, що далі бруд по Дніпру дістанеться Черкас, Запоріжжя та Дніпра. «Зробить Київ із цим щось? Подивимося. Поки що жодних зрушень немає — лише констатація», — розмірковують пропагандисти.

Утім, це — неправда. Забруднення Сейму й Десни не вплинуло на стан води у річці Дніпро, загрози для Києва та південніших областей немає.

Скриншот допису 

14 серпня 2024 року дійсно зафіксували забруднення річки Сейм, що протікає на Сумщині та Чернігівщині з Курської області росії. Поблизу кордону з рф місцеві помітили масляну плівку на поверхні та мертву рибу на березі. За офіційною версією, нечистоти у Сейм потрапили з цукрового заводу у селищі Тьоткіно Курської області. До води попало близько 6 тис. тонн продуктів переробки цукру. В.о. мера Чернігова Олександр Ломако заявив, що забруднення сталося через знищення росією очисних споруд на Курщині. 27 серпня забруднення дісталося Десни, куди впадає Сейм. Саме з Десни надходить 70% питної води Києва, тож у мережі почали ширитися чутки, що Київ може залишитися без води. 

15 вересня забруднення по Десні дісталося Київської області, але у меншій концентрації, ніж на початку на Сумщині та Чернігівщині. У Києві про якість питної води щодня інформує Київський міський центр контролю та профілактики хвороб. Він не виявляв перевищень показників шкідливих речовин. Станом на 26 вересня 2024 показники усе ще перебувають в межах норми. Загроз для водозабору на Чернігівщині та Сумщині також немає, адже воду отримують не з річки, а з артезіанських свердловин. Вода з криниць у селах безпечна, адже зв’язку між поверхневими та підземними водами немає. 

Станом на 26 вересня переміщення забруднення у Київській області вже не фіксують, хоча осередок нечистоти ще не ліквідований — у Сеймі на Чернігівщині спостерігається погіршення якості води. У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів запевняють, що якість води у кранах не зміниться та відповідатиме санітарним вимогам. За даними «Київводоканалу», очисні споруди впораються із забрудненням, якщо воно дійде до точок водозабору Києва. 

Забруднення є небезпечним для людини. Хоча нечистоти органічного походження, тобто не містять небезпечних пестицидів і токсинів, організм може по-різному зреагувати на концентрацію амонію, заліза і марганцю. Тому на річках Сейм та Десна на Чернігівщині, Сумщині та Київщині наразі заборонено купатися, ловити рибу та використовувати цю воду в господарстві. Утім, екологічної катастрофи у Києві, яку передрікали російські телеграм-канали, не сталося. 

Пропагандисти стверджують, що українська влада не робить нічого, щоб ліквідувати наслідки забруднення. Проте це не так. Проводиться постійний моніторинг якості води, наприклад, «Київводоканал» проводить аналіз двічі на добу та вдосконалює технологію очищення. На річках збирають та захороняють загиблу рибу. На Десні використовують аераційні станції, які насичують поверхневий шар води киснем — завдяки цьому гине менше риби, і забруднення осідає на дно. 

25 вересня заступник голови Державного агентства водних ресурсів Ігор Гопчак заявив, що вода в річках Десна та Сейм очиститься приблизно через два-три тижні. Представник Міндовкілля Олександр Краснолуцький прогнозує, що наступного року у Сеймі та Десні вже можна буде купатися. Утім, за словами очільника Інституту гідробіології Сергія Афанасьєва, відновлення біорізноманіття та біоресурсів річок займе 2-3 роки.  

Спекуляція, що забруднення за течією Дніпра дістанеться Черкас, Запоріжжя та Дніпра, безпідставна. Нещодавнє забруднення Сейму й Десни не вплинуло на стан води у Дніпрі. Об’єм забрудненої води був відносно невеликим, тому пляма рухалася повільно та розчинялася. Уже на підході до Києва наслідки забруднення суттєво зменшилися. Загрози для Києва, і тим паче течії Дніпра південніше Києва, наразі немає.

Подібними повідомленнями пропагандисти намагаються посіяти паніку серед місцевого населення. Спирайтеся на повідомлення від офіційних джерел, передусім Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, міських центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ, місцевих адміністрацій та водоканалів. Вони постійно інформують про якість води та повідомлять, якщо виникне небезпека для водозбору.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний