НЕПРАВДА: Дуров розповів французькій розвідці, що Трамп побудував майже всю передвиборчу кампанію на гроші путіна

НЕПРАВДА: Дуров розповів французькій розвідці, що Трамп побудував майже всю передвиборчу кампанію на гроші путіна

14 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
111

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію про те, що майже вся передвиборча кампанія Трампа буцімто була побудована на гроші путіна. Цією інформацію нібито поділився з французькою розвідкою гендиректор компанії Telegram Messenger Inc. Павло Дуров після свого затримання.

Утім, це — неправда. Немає жодних доказів, що Дуров передавав французькій розвідці такі дані, основний фінансовий тягар виборчої кампанії Трампа несуть заможні приватні інвестори. 

Скриншот публікації

Увечері 24 серпня в аеропорту Ле-Бурже, в передмісті Парижа, затримали засновника і гендиректора Telegram Павла Дурова. У Франції він був у розшуку. Дурову закидають численні звинувачення у порушеннях роботи його платформи. Серед них відсутність модерації контенту, що уможливлює кібербулінг та шахрайство, а також дозволяє просувати дописи про тероризм, торгівлю наркотиками і контент, що містить насильство над дітьми. Дуров прийняв громадянство Франції у 2021 році, а тому є ймовірність, що його не стануть екстрадувати в іншу країну, а судитимуть за французьким законодавством. Йому може загрожувати до 20 років ув’язнення. 28 серпня Дурова звільнили з-під варти під заставу у розмірі €5 млн із вимогою з’являтися в поліцію двічі на тиждень та забороною виїжджати за межі Франції. 

Про співпрацю Дурова з французькою розвідкою

Чутки про деталі співпраці Дурова з французькою розвідкою поширилась у мережі на тлі новини, опублікованої в одній з найбільших газет Франції Libération, що на допиті в Парижі Дуров розповів про контакти з французькою контррозвідкою — Головним управлінням внутрішньої безпеки Франції (DGSI). З посиланням на власні джерела видання стверджує, що він зустрічався з представниками цього відомства у Дубаї та відкрив офіційний канал зв’язку з DGSI, зокрема гарячу лінію та спеціальну електронну пошту. Відомо, що обмін інформацією дозволив запобігти кільком терактам. Крім цього, після затримання Дуров висловив готовність до співпраці з правоохоронними органами та передав їм свій телефон із кодом доступу до нього. Водночас у Libération пишуть, що французька поліція не отримала від Telegram відповіді на численні звернення. Дуров пояснив це тим, що відповісти на усі звернення неможливо, адже компанія отримує мільйони подібних запитів, і їх первинним сортуванням займається штучний інтелект.

Однак у надійних західних виданнях немає жодних повідомлень про те, що під час співпраці з французькими правоохоронцями або спеціальними службами Дуров розповів, що майже вся передвиборча кампанія Трампа була побудована на гроші путіна. 

Втручатися у президентські вибори та фінансувати кандидата — не одне й те ж

Спроби вплинути на вибори у США з боку росії справді були і продовжуються. Наприклад, на початку осені 2024 року високопоставлений представник американської розвідки заявив, що російський пропагандистський телеканал RT намагається схилити симпатії американських виборців у бік Трампа, і натомість дискредитувати Гарріс. Тоді США звинуватили двох співробітників RT у відмиванні грошей та участі у схемі, за допомогою якої американська фірма виробляла онлайн-контент для впливу на результати голосування. «Ці дії уряду стали ще однією ознакою того, що Росія використовує приватні російські фірми і RT для прихованого посилення і розпалювання внутрішніх розбіжностей і просування бажаних для Росії результатів виборів», — заявив розвідник виданню Reuters. Доведено, що росія втручалася в американські вибори і у 2016 році. Тоді путін наказав зламати дані Демократичної партії та організувати витік інформації, щоб дискредитувати кандидатку від демократів Гіларі Клінтон в її боротьбі проти Трампа. 

Утім, спроби росії дискредитувати опонентів Трампа ще не означають, що путін фінансує його передвиборчу кампанію.

Тоді хто фінансує Трампа?

У США серйозно ставляться до фінансової звітності кандидатів напередодні виборів: у медіа постійно слідкують, у яких обсягах та звідки надходить фінансування кандидатам, а також на що та скільки коштів вони вже витратили. За даними Федеральної виборчої комісії, виборчий комітет Трампа у період з січня 2023 року по 31 серпня 2024 року зібрав загалом $309,2 млн. 

Основний фінансовий тягар виборчої кампанії Трампа несуть заможні приватні інвестори — 68%. На інші 32% припадають внески пересічних американців на суму менш як $200. Найбільшим донором Трампа є Тімоті Меллон, спадкоємець банківської династії Меллонів, який на момент написання цього матеріалу передав близько $125 млн протрампівському руху Super PAC. Серед інших великих донорів Трампа: Лінда Мак-Мен, яка до 2009 року керувала промоутерською компанією реслінгу (вид спортивної боротьби) World Wrestling Entertainment, Річард та Елізабет Юлайн (засновники підприємства з виготовлення пакувальних матеріалів Uline), Діана Хендрікс (керівниця компанії-виробника будматеріалів ABC Supply), Міріам Адельсон (власниця контрольних пакетів акцій гральних закладів Las Vegas Sands та баскетбольної команди «Даллас Маверікс»), Келсі Воррен (власник енергетичної компанії Energy Transfer), Тімоті Данн (керівник однієї з найбільших приватних нафтових компаній США CrownQuest Operating), Джефф Спрекер (засновник компанії Intercontinental Exchange, якій належить Нью-Йоркська фондова біржа), тощо. 

Засновник Tesla Ілон Маск також підтримав Трампа — заснував організацію America PAC («Американський коаліційний виборчий комітет»). Вона також фінансує президентську кампанію республіканця, і тільки з середини серпня 2024 року витратила на неї майже $33 млн. Ці кошти були спрямовані переважно на агітацію в штатах, цифровий маркетинг та рекламні розсилки. 

В мережі вже з’являлися чутки, пов’язані з арештом Дурова. Раніше ми спростовували інформацію, нібито підприємця внесли до списку розшукуваних злочинців ФБР.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний