НЕПРАВДА: Кліматичні зміни та рекордні температури — вигадана та політизована тема

НЕПРАВДА: Кліматичні зміни та рекордні температури — вигадана та політизована тема

8 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
288

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канали та користувачі мережі поширюють фрагмент з інтерв’ю президента Інституту Хартленда Джеймса Тейлора. Він каже, що більшість часу існування людської цивілізації температура була нібито вищою, ніж зараз. А потепління, яке спостерігають останні 150 років, за словами Тейлора, пов’язане з тим, що до цього людство перебувало у Малому льодовиковому періоді, найхолоднішому за останні 10 тисяч років. Тейлор підсумовує, що заяви про кліматичну кризу та рекордні температури — неправда та «політична програма» певних осіб.

Це — неправда. Дослідження науковців у різних частинах земної кулі вказують, що глобальні температури за останні 2 тисячі років не були такими високими, як зараз. Кліматичні зміни — реальна проблема, яка призводить до загибелі мільйонів людей, знищення екосистеми, посухи тощо.

Скриншот публікації

За ключовими словами ми знайшли повне інтерв’ю Джеймса Тейлора виданню The Epoch Times, опубліковане 26 жовтня 2023 року. Раніше ми неодноразово спростовували конспірологічні теорії та маніпуляції, яке поширювало видання The Epoch Times. Ресурс Media Bias/Fact Check, який оцінює упередженість та фактологічність медіа, також називає його сумнівним, тобто таким, що поширює неправду, конспірологію.

В інтерв’ю The Epoch Times Тейлор розповідає, чому кліматична криза є «неправдою», а ми далі розбираємо, хто він такий та чому теза з інтерв’ю, частину якого поширюють росіяни, — маніпулятивна.

Хто такий Джеймс Тейлор?

З 2020 року Джеймс Тейлор є президентом Інституту Хартленда в США, а також директором Центру кліматичної та екологічної політики Артура Робінсона. З 2001 по 2014 роки працював головним редактором видання Environment & Climate News, де писав статті на тему клімату. До 2018 року був колумністом видання Forbes. На сайті Інституту Хартленда додають, що Тейлор готував звіти щодо енергії та навколишнього середовища для CNN, Fox News, CBC тощо. Однак ми знайшли лише один матеріал Тейлора щодо клімату на Fox News за 2022 рік.

У 2015 році видання Forbes опублікувало статтю Тейлора у розділі «думка» із заголовком «Топ-10 брехливих міфів про глобальне потепління, які можуть вас шокувати». У матеріалі Тейлор назвав людей, які говорять про проблему глобального потепління, «панікерами» та «спростував» їхні твердження щодо клімату. Цей матеріал активно критикували науковці. Зокрема професори з різних інститутів досліджень клімату та науковці у цій сфері сказали, що стаття Тейлора має численні помилки у фактах, хибну логіку та ненадійні джерела. Інші дослідники, як-от науковий співробітник Гарвардського університету Алексіс Берг підтвердив, що «розвінчання» Тейлора упереджене та вводить читачів в оману.

Яка температура була впродовж існування людства?

У 2021 році Міжурядова група експертів зі зміни клімату повідомляла, що у деякі періоди до нашої ери температура дійсно була тепліше, ніж зараз. Наприклад, найвищу температуру зафіксували в період Палеоцен-Еоценового теплового максимуму, який відбувся 55,9–55,7 млн років тому. Водночас науковці не надають дані щодо температури кожного століття минулої ери, тож визначити, чи справді вона була вищою більшість часу існування людства, — складно. 

Якщо говорити нашу еру, то її поділяють на декілька періодів — Римський кліматичний оптимум (орієнтовно з 300 р. до н.е до 300 р. н.е), Середній кліматичний оптимум (орієнтовно з 800 р. по 1250 р. н.е), Малий льодовиковий період (з початку 14 століття до середини 19 століття) та період глобального потепління приблизно з 1850-х років і до сьогодні.

В інтерв’ю Тейлор каже, що потепління останніх 150 років пов’язане з тим, що до цього був один із найхолодніших періодів. Мовляв, остання хвиля потепління є «природною» та не пов’язана з індустріальним розвитком.

Справді Малий льодовиковий період, який завершився понад 150 років тому, є найхолоднішим за останні 8 тисяч років. Водночас жодна з минулих кліматичних епох нашої ери не мала одночасного глобального впливу на всю планету. Професор історії Фредрік Шарпентьє Люнгквіст зі Стокгольмського університету вказує на те, що дані щодо змін клімату доступні лише по окремих регіонах. Тоді як дані щодо зміни температурних показників в Африці, на Близькому Сході та в Центральній Азії — відсутні. Тож неможливо оцінити, чи була температура у Малому льодовиковому періоді у цих регіонах набагато нижчою або вищою, ніж зараз і відповідно підтвердити або спростувати слова Тейлора. 

Науковий оглядач Девід Чандлер додає, що будь-які дані про глобальні температури 150 років тому є оцінками та реконструкціями на основі непрямих доказів, таких як льодові керни та ізотопні співвідношення. І чим більший період розглядати, тим більше з’явиться припущень, а не підтверджених фактів.

Слова Тейлора про «найхолодніший Малий льодовиковий період за останні 10 тисяч» (насправді близько — 8 тисяч) в інтерв’ю підтверджують інфографікою.

Інфографіка з інтерв’ю Джеймса Тейлора, яке поширюють росіяни

Дані на графіку, який демонструє організація CO2 Coalition, — неправдиві. Аналітики CO2 Coalition пишуть, що зображають на фото зміну температури за 10 тисяч років. Однак це не відображення зміни глобальної температури по всій планеті — коливання температури аналізували на основі однієї локації в Гренландії, а самі дані обмежуються 1855 роком й не охоплюють всі кліматичні зміни в індустріальну епоху. Щодо попередніх тисячоліть, як ми й писали вище, нема точних даних з кожного історичного періоду. Однак вчені погоджуються, що жодна з минулих кліматичних епох не мала одночасного глобального впливу на всю планету, на відміну від сучасних кліматичних змін.

Науковці у сфері клімату також підтверджують, що дані на графіку CO2 Coalition вводять в оману та є хибною інтерпретацією даних, які вони узяли за основу. Раніше CO2 Coalition неодноразово поширювала фейки.  

Глобальне потепління: чи справді проблема?

Так. Глобальне потепління — це тривале підвищення загальної температури планети через дії людства. Зокрема через спалювання викопного палива, вирубку лісів, розведення худоби тощо.

За даними ООН, внаслідок індустріального розвитку Земля стала на 1,2°C тепліше, ніж у 19 столітті, а 2023 рік був найтеплішим за всю історію спостережень. Глобальне потепління небезпечне, адже призводить до кліматичних катаклізмів, зокрема до збільшення кількості лісових пожеж, інтенсивності штормів, посилення посухи, яка призводить до дефіциту їжі тощо. До прикладу, у 2022 році повені затопили третину Пакистану, постраждали 33 мільйони людей, половина з яких — діти. Зрештою така зміна клімату може щороку додатково спричинити близько 250 тис. смертей у період 2030-2050 років. Попри це, ООН не надає у звітах показники температур минулого століття та їхній вплив на людство. якому б це також описували. 

Щоб зупинити глобальне потепління варто менше користуватися транспортом, який спричиняє викиди вуглекислого газу, та переходити на електротранспорт. Також варто уникати авіаперельотів, використовувати сонячні панелі, не купувати продукти та воду в пластику та помірно споживати повсякденні товари.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний