НЕПРАВДА: Monobank розпочав збір на «Охматдит» раніше російської ракетної атаки на лікарню

НЕПРАВДА: Monobank розпочав збір на «Охматдит» раніше російської ракетної атаки на лікарню

22 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
404

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У соціальних мережах, зокрема у Threads, поширюють інформацію, нібито Monobank розпочав збір на «Охматдит»до російської ракетної атаки на дитячу лікарню. Користувачі соцмереж вказують різні дати початку збору: дехто пише про 5 липня, інші — про 7 липня.

Утім, це — неправда. Monobank розпочав збір на відновлення «Охматдиту» 8 липня, після ракетного удару. Повідомлення про збір також надійшло у цей день.

Скриншот публікації

Скриншот публікації 

8 липня росія завдала ракетного удару по дитячій лікарні «Охматдит», у результаті якого загинули 2 дорослих і ще 8 дітей отримали поранення. Будівля лікарні зазнала значних руйнувань. Одразу після обстрілу російські пропагандисти почали поширювати фейки, щоби виправдати його. 

Monobank відкрив збір на відновлення «Охматдиту» після російського ракетного удару, про що написав у своєму твіттері 8 липня. На офіційному сайті банку та в особистому телеграм-каналі співзасновника Monobank Олега Гороховського дата російської ракетної атаки на «Охматдит» вказана правильно — 8 липня, і збір оголосили вже після удару. Повідомлення про збір також надходило у мобільний застосунок Monobank 8-го числа.

Повідомлення про збір на відновлення «Охматдиту» від Monobank

Однак у деяких користувачів дата надходження повідомлення дійсно могла некоректно відображатись, імовірно через технічні проблеми. У коментарі для VoxCheck служба підтримка Monobank підтвердила, що проблема справді існувала. Утім, її вже вирішили. 

Cкриншот коментаря Monobank

Ще одним доказом того, що збір все-таки розпочали 8 липня, є фото зруйнованої лікарні у повідомленні. Фото неможливо було зробити 5 липня, оскільки російська ракетна атака на «Охматдит» сталася саме 8-го.

Фото зруйнованого «Охматдиту» після російської ракетної атаки. Джерело: Reuters

Раніше ми спростовували інформацію, нібито Monobank попередив про обмеження на оплату транспортних послуг для «ухилянтів».

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний