НЕПРАВДА: На Київщині запровадили графіки відключення водопостачання

НЕПРАВДА: На Київщині запровадили графіки відключення водопостачання

29 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
409

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Користувачі мережі поширюють інформацію, нібито у Києві та області запровадили графіки відключення води, а як «доказ» цьому додають фото.

Це — неправда. У Києві не вводили жодних графіків відключення водопостачання, а в області лише тимчасово знижували тиск у системі водопостачання.

Скриншот допису

12 липня 2024 року мер Ірпеня Олександр Маркушин повідомив, що внаслідок довготривалого відключення електроенергії та надмірний полив критично впав тиск у мережі водопостачання. Тож влада дійсно ввела тимчасові графіки обмеження водопостачання. 

Зокрема мер Ірпеня вказав, що з 17:00 до 22:00 буде достатній тиск води для всіх споживачів, тоді як із 22:00 воду подаватимуть зі зниженим тиском. На верхніх поверхах справді могло не бути води через недостатній тиск. Проте ніяких регулярних графіків відключення, які поширюють в соцмережах, в Ірпені не запроваджували. Щобільше, уже 17 липня 2024 року проблему усунули й подавали воду у звичному режимі.

Проблеми із водопостачанням через тривалі відключення електроенергії були й в Бучі. Однак там також не застосовували постійні графіки, а лише впродовж доби знижували тиск води. Повне відключення водопостачання у Бучі було лише з 23:00 14 липня до 4:00 15 липня через проведення аварійно-відновлювальних робіт. Громади інших міст на Київщині не публікували графіків відключення води.  

У «Київводоканалі» повідомили, що інформація про графіки відключення води у столиці — фейк. Послуги водопостачання та водовідведення киянам надають цілодобово та в повному обсязі, за винятком аварійних ситуацій на трубопроводах. 

Разом із так званим графіком користувачі закликають підписатися на телеграм-канали, щоб «перевірити відключення води у своєму районі». Насправді мета таких повідомлень — набрати якомога більше підписників на каналах. Проте інформації, у пошуках якої переходять за посиланням, там не буде.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний