НЕПРАВДА: Обкладинка Eulenspiegel із зображенням відірваної голови Володимира Зеленського та написом «Його фінал»

НЕПРАВДА: Обкладинка Eulenspiegel із зображенням відірваної голови Володимира Зеленського та написом «Його фінал»

18 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
416

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють нібито обкладинку випуску німецького сатиричного журналу Eulenspiegel із заголовком «Його фінал». На ній зображений футболіст з символікою ЄС, який замахується, щоб вдарити по відірваній голові Володимира Зеленського. 

Однак це неправда. Німецький журнал Eulenspiegel не публікував випуск із такою обкладинкою.

Скриншот допису

На сайті Eulenspiegel у розділі з усіма опублікованими випусками, а також на сторінках журналу в соціальних мережах немає випусків із такою обкладинкою.

На обкладинці, яку поширили у мережі, вказано, що це шостий випуск журналу у 2024 році. На сайті журналу ми знайшли шостий номер, опублікований у травні. ISSN (International Standard Serial Number), восьмизначний код, вказаний на оригінальній та підробній обкладинках, збігаються, проте ілюстрацію на справжньому журналі змінили на фейкову.

Дата публікації та номер фейкової обкладинки (зверху) і оригінальної обкладинки Eulenspiegel (внизу)

На оригінальній обкладинці зображені двоє людей, які дивляться футбольні матчі. У заголовку статті вказано: «Які кризи? Німеччина в екстазі від ЕМ (Europameisterschaft, Чемпіонат Європи з футболу — прим. ред.)». Тобто ілюстрація присвячена Чемпіонату Європи з футболу, який проходить з 14 червня по 14 липня у Німеччині.

Обкладинка справжнього шостого випуску журналу Eulenspiegel у 2024

Раніше ми спростовували фейки, нібито журнал Eulenspiegel публікував обкладинки про український контрнаступ та про «новий олімпійський вид спорту — коросту».

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний