НЕПРАВДА: Після оголошення результатів першого туру виборів протестувальники спалили будівлю в передмісті Парижа — відео

НЕПРАВДА: Після оголошення результатів першого туру виборів протестувальники спалили будівлю в передмісті Парижа — відео

17 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
176

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Кремлівські телеграм-канали поширюють відео пожежі та заявляють, нібито це підпал у французькому місті Бобіньї, організований лівими активістами. Усе через результати першого туру виборів у Франції, у якому перемогла ультраправа партія Марін Ле Пен. 

Це — неправда. Пожежа спалахнула раніше, ніж з’явилися перші повідомлення із результатами голосування. Подія ніяк не пов’язана із виборами або протестами. 

Скриншот публікації

Зворотний пошук кадрів з відео в Google Images показав, що пожежа справді відбулася у місті Бобіньї, яке належить до департаменту Сена-Сен-Дені у передмісті Парижа. 

У департаменті Сена-Сен-Дені спростували інформацію користувачів та повідомили, що пожежа ніяк не пов’язана із виборами чи протестами. Пожежа спалахнула о 17:30 30 червня 2024 року, тобто за пару годин до оголошення попередніх результатів виборів.

Журналісти французького телеканалу TF1 INFO встановили, що вперше неправдиву інформацію поширив ультраправий акаунт Frontières у соцмережі X. Подібна дезінформація поширювалась на тлі першого туру дострокових виборів до нижньої палати французького парламенту 30 червня. У першому турі перемогла ультраправа партія Марін Ле Пен «Національне об’єднання». Представники цієї партії виступають проти надсилання своїх військових в Україну, а також проти надання зброї, яка може вражати цілі на території росії.

Перемога ультраправих обурила лівих, які посіли друге місце у першому турі дострокових виборів. Тож після оголошення попередніх результатів тисячі прихильників лівих влаштували протести у Парижі, де закликали підтримати ліву партію «Новий народний фронт». Мітингарі влаштували демонстрацію посеред міста, на якій, зокрема, запалювали димові шашки. Однак у відкритих джерелах немає інформації, що такі протести призвели до підпалу будівель. 

Водночас у другому турі виборів 7 липня партія Марін Ле Пен програла «Новому народному фронту». Того дня ліві знову влаштували ходу, де вигукували гасла проти ультраправих. Крім того, тисячі людей у різних містах Франції також вийшли на вулиці, аби відсвяткувати перемогу лівих. Проте мирна хода переросла у сутички. У місті Ренн демонстранти намагалися дістатися центру міста, але поліція заблокувала прохід. Через це демонстранти почали закидувати поліцію різними предметами, тоді як сама поліція застосувала проти них сльозогінний газ.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний