НЕПРАВДА: Побутові речі ухилянтів продають на онлайн-аукціонах — фото

НЕПРАВДА: Побутові речі ухилянтів продають на онлайн-аукціонах — фото

24 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
165

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито на українських державних аукціонах продають речі ухилянтів. Наприклад, упаковку дріжджів за 5 гривень та парову швабру за 120 грн. Виклали лоти начебто після того, як Зеленський підписав закон про підвищення штрафів за неявку до ТЦК. 

Утім, це — неправда. Лоти на аукціон виставили до набрання чинності закону. В інформації про лот не уточнюють причину виставлення майна на продаж.

Скриншот публікації

На сайті CETAM — державному онлайн-аукціоні, де реалізують речі боржників — дійсно є подібні лоти. Серед інших виставлених лотів є зокрема одяг, електроніка та товари для дому.

Скриншот лота. Джерело: OpenMarket

Скриншот лота. Джерело: OpenMarket

Однак вони не пов’язані з набранням чинності нового закону.  Наприклад, лот з хлібопекарськими дріжджами виставили ще у листопаді 2022 року, тоді як зміни щодо посилення відповідальності за військові правопорушення почали діяти з 19 травня 2024 року.  Водночас лот з паровою шваброю опублікували того самого дня, коли документ повернули з підписом президента — 17 травня.

Йдеться про правки до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу. Так, за порушення правил військового обліку в особливий період, зокрема під час воєнного стану, спершу накладають адміністративний штраф у розмірі від 17 до 25,5 тисяч грн.

Арешт та вилучення майна —  одна з можливих санкцій проти боржника, котрий вчасно не оплатив штраф. Подібне рішення приймає суд. У такому випадку вилучені речі виставляють на державний аукціон, з отриманих коштів вираховують штраф, решту —  повертають колишньому власнику майна. 

Загалом уся процедура: від накладання штрафу до потенційного вилучення майна за його несплату —  є довготривалою. Подібне рішення не могли прийняти впродовж кількох годин з моменту підписання закону. До того ж в інформації про лоти не уточнюють, за який саме борг майно виставили на продаж.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний