НЕПРАВДА: Родичам військових 129 бригади ТрО пропонують заздалегідь купувати місця на кладовищі

НЕПРАВДА: Родичам військових 129 бригади ТрО пропонують заздалегідь купувати місця на кладовищі

30 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
275

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито родичам військових 129 бригади ТрО пропонують заздалегідь купувати місця на кладовищі, де триває будівництво, і надсилають форми заявок. У дописі автори додають, мовляв, ці листи також надсилають родичам військових, які продовжують виконувати бойові завдання.

Утім, це неправда. У дописі не закликали заздалегідь купувати місця на кладовищі. Депутати Криворізької міськради пропонували родичам загиблих військових обрати варіанти надгробків, заповнивши відповідну заяву.

Скриншот допису

У повідомленні, яке поширили росіяни, прикріпили допис, опублікований депутаткою Криворізької міської ради Вікторією Третяк. Саме в цьому місті дислокується 129 бригада ТрО. У пості йшлося про етапи будівництва І частини Меморіального комплексу на місцевому кладовищі «Центральне», натомість жодних пропозицій купувати місця завчасно не робили. Також політикиня вказала, що створення Меморіального комплексу почали планувати ще у 2022 році.

Тоді ж затвердили ескіз типового надгробку для військових, які загинули внаслідок військової агресії росії. Планувалось облаштування входу до цвинтаря з хрестами та флагштоками, будівництво каплиці, сходів, пандусів, встановлення перильної огорожі. Тендер на будівництво виграла компанія «Протектікум», яка запропонувала виконати роботи за 126,6 млн грн. У той же день вартість знизили до 80,8 млн грн. Журналісти-розслідувачі видання «Наші гроші» повідомляли про завищення цін на будматеріали. 

У серпні 2024 року голова Ради оборони міста Кривий Ріг Олександр Вілкул представив макет пам’ятника українським захисникам, полеглим під час війни, який планують встановити у секторі Почесних поховань на Центральному кладовищі міста. Скульптура зображує двох військових, один з яких поранений. Родичі загиблих вказали, що пам’ятник «нагадує радянщину», викликає відразу, відчай і розпач, а тому є недоцільним. Після цього міськрада ухвалила рішення про проведення відкритого конкурсу на ескіз та макет центрального пам’ятника.

Фото макета пам’ятника, розробленого для сектора Почесних поховань на Центральному кладовищі в Кривому Розі 

Це не єдина розбіжність у поглядах місцевої влади та містян. Так, родини загиблих ще з 2023 року почали проводили зустрічі з посадовцями, аби узгодити спірні питання щодо будівництва. Остання на момент публікації матеріалу така зустріч відбулась 19 вересня 2024 року. 

Після зустрічі Вікторія Третяк опублікувала вказаний пост. У ньому підсумували хронологію будівництва, останні ухвалені зміни та подальші плани при зведенні Меморіального комплексу. Зокрема повідомляли про те, що до кінця 2024 року планується побудувати каплиці, ритуальний майданчик, огорожі, брами, фундаментну плиту та постамент для елементів скульптури. 

Водночас у дописі депутатка звернулась до рідних загиблих із проханням взяти участь в опитування щодо надання згоди та облаштування намогильної споруди з варіантами оформлення верхньої намогильної плити, а також способу нанесення та розміщення фото на надгробку у формі «Козацького Хреста». Вона прикріпила фото варіантів вигляду надгробків та форму для голосування. Саме ці фото фейкомети видали за нібито пропозицію родичам живих захисників купити їм місце на кладовищі та надгробок.

У пості додали, що при підрахунку голосів враховуватимуть лише думку користувачів місць поховання, які мають свідоцтво про смерть похованого та свідоцтво про поховання. У разі неотримання письмових згод від кожної родини полеглих військових, проєкт із будівництва призупинять до закінчення війни.

Окрім цього, теза, мовляв, родичам військовим або самим військовослужбовцям нібито пропонували купити місця на кладовищі завчасно нелогічна. Адже у разі загибелі відшкодування витрат на поховання учасників бойових дій здійснюються коштом місцевих бюджетів. Також згідно із законом «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», військові формування, військовослужбовці яких загинули чи померли в період проходження військової служби, надають їхнім сім’ям допомогу в проведенні похорону і компенсують матеріальні витрати на ритуальні послуги та на спорудження пам’ятників.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний