НЕПРАВДА: Сім`я загиблого військового отримала зубну пасту, антисептик та простирадло як допомогу від держави

НЕПРАВДА: Сім`я загиблого військового отримала зубну пасту, антисептик та простирадло як допомогу від держави

28 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
55

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео, де нібито друг військового, який посмертно отримав орден «За мужність» ІІІ ступеня, показує допомогу від держави родині загиблого. У відео він вказує, мовляв, сім’ї дали зубну пасту, антисептик, приправу та простирадло та додає, що це не та допомога, якої потребує родина.

Однак це неправда. Родинам загиблих військових держава надає грошові виплати. Натомість речі, які показали у відео, ймовірно, передали в Україну як гуманітарну допомогу, оскільки їх неможливо придбати в Україні. 

Скриншот допису 

Орден, який показали у відео, — справжній. 16 жовтня 2023 року президент Володимир Зеленський підписав указ №693 про посмертне нагородження Ходорича Сергія Сергійовича орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Орденська книжка, яку показали у відео 

Водночас допомогу, яку демонструють у відео, навряд чи надала українська влада. Адже серед показаних предметів немає жодного, який би виробляли чи продавали в Україні. Так, зубна паста для дітей OraLine Bubble Gum вироблена та продається у США. 

Вгорі — зубна паста, яку показали у відео; внизу — паста OraLine Bubble Gum, яка продається у США

Антисептика також немає у продажу в Україні, його можна замовити у Великій Британії. 

Вгорі — антисептик, який показали у відео; внизу — антисептик виробництва  Великої Британії

Виробником простирадла вказана фінська компанія Sakupe, її продукції також немає в продажу в Україні. 

Простирадло Sakupe показане у відео

Окрім цього, у кадр потрапила коробка чорного кольору, однак автор відео не повідомив, що в ній було. Водночас за штрихкодом ми встановили, що ця продукція також не вироблена в Україні. Перші три цифри штрихкоду мають вказувати на країну-виробника. Штрихкод України — 482, натомість на коробці три перші цифри 117, він належить США. Автор відео також вказав, що серед інших речей була також приправа, але на ній не вказана назва, немає штрихкоду, тож визначити виробника неможливо. Водночас ця «приправа» не є поширеною в Україні.

Скриншот відео із зображенням штрихкоду товару 

Тож дуже малоймовірно, що українська влада закуповувала б побутові речі, як-от зубну пасту чи простирадло в іноземних компаній, аби надати як допомогу сім’ям загиблих захисників. Можливо, ці речі передали в Україну як гуманітарну допомогу, натомість пропагандисти видали її за підтримку від держави для родин полеглих військових. 

Сім’ї українських солдатів, які загинули на фронті, отримують від держави одноразову виплату у розмірі 15 млн грн. У разі загибелі у період проходження служби, але не під час бойових дій, рідним військового надають грошову допомогу в розмірі 750 прожиткових мінімумів. Станом на 1 січня 2024 року прожитковий мінімум становить 3028 грн для працездатних осіб. Тож родина полеглого військового отримує майже 2,3 млн грн. Утім, зі зміною розміру прожиткового мінімуму ця сума теж може змінитися.

Ці суми, 2,3 млн або 15 млн, порівну діляться між усіма членами родини загиблого. Отримати кошти мають право:

  • батьки загиблого;
  • один із подружжя, який не одружився вдруге;
  • діти до 18 років;
  • утриманці.

Родинам військових, які зникли безвісти, окрім збереження щомісячних виплат для армійця (посадовий оклад, оклад за військовим званням, надбавки за вислугу років, інші щомісячні додаткові види грошового забезпечення), надають додаткову виплату, яка призначалась солдату за участь у бойових діях, в розмірі 100 тисяч гривень. Родину позбавляють таких виплат у разі, якщо військовий добровільно здався в полон, дезертирував чи самовільно залишив військову частину або місце служби.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний