НЕПРАВДА: США, Індія, Китай та інші країни підуть під воду до кінця 2024 року

НЕПРАВДА: США, Індія, Китай та інші країни підуть під воду до кінця 2024 року

11 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
140

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, буцімто через повінь, викликану тропічним ураганом «Хелен» в американській Атланті, декілька країн підуть під воду до кінця 2024 року. Серед них США, Індія, Китай, Японія, Італія, Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ), Велика Британія. На тлі цього користувачі закликають об’єднуватися та надсилати запити до вчених на створення єдиного міжнародного наукового центру. Тільки це буцімто і врятує людство.

Це — неправда. Ураган «Хелен» хоч і був найсильнішим за всю історію США, але зачепив лише певні регіони Америки, а не всю країну. Разом із цим немає жодного підтвердження, що країни, про які згадують користувачі, опиняться під водою до кінця 2024 року.

Скриншот публікації

Наприкінці вересня 2024 року регіон Біг-Бенд у Флориді накрив найсильніший ураган за всю історію спостережень у цьому регіоні — «Хелен». Окрім Флориди, ураган зачепив і інші штати — Джорджію, Південну й Північну Кароліну, Теннессі, Вірджинію, Алабаму. Шторм забрав життя щонайменше 230 людей у кількох штатах. Крім того, він спричинив масштабні руйнування, повінь, розмиття водопроводів, відключення електроенергії тощо. Станом на 2 жовтня 2024 року без електроенергії залишаються понад 1,3 мільйона мешканців вищезгаданих штатів.

Шторм «Хелен», який накрив США у вересні 2024 року. Джерело: PBS News

Однак немає жодного підтвердження, що до кінця 2024 року США, Індія, Китай, Японія, Італія, ОАЕ та Велика Британія підуть під воду. Про ймовірність повного затоплення цих країн також не писали авторитетні науковці. 

Водночас через глобальне потепління рівень моря справді підвищується та загрожує деяким містам і країнам. За даними Всесвітнього економічного форуму, до 2100 року під воду може піти Джакарта в Індонезії, Венеція в Італії, Х’юстон в американському штаті Техас, Бангкок у Таїланді та інші. Найгірша ситуація спостерігається в Джакарті, яка опускається на понад 17 сантиметрів щороку. Більша частина цього міста може піти під воду вже до 2050 року.

Можливо, створення єдиного наукового центру, який закликають створити користувачі, і допоможе розв’язати проблему потепління. Проте глобальні зміни настануть лише тоді, коли все людство буде разом дбати про екологію. Наприклад, викидати менше їжі, менше користуватися транспортом, який спричиняє викиди шкідливих речовин, розумно споживати товари тощо.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний