НЕПРАВДА: Священник ПЦУ з Чернівців відмовився відспівувати загиблих українських військових, бо вони хрещені в УПЦ МП

НЕПРАВДА: Священник ПЦУ з Чернівців відмовився відспівувати загиблих українських військових, бо вони хрещені в УПЦ МП

11 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
118

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео, на якому буцімто священник ПЦУ з Чернівців відмовляється відспівувати загиблих українських солдатів, оскільки вони були хрещені в УПЦ МП. У дописі додають, мовляв, раніше цей священник незаконно зайняв церкву, що належала УПЦ МП.

Утім, це неправда. На відео священник УПЦ МП із села у Черкаській області відмовляється відспівувати українських солдатів разом зі священниками ПЦУ та капеланами.

Скриншот допису

За зворотним пошуком ми встановили, що відео опублікували у серпні 2023 року. Насправді події відбувалися у селі Іркліїв Черкаської області. Священник у ролику належить до УПЦ МП, а не до ПЦУ. На запитання про те, чому він відмовився відспівати полеглих військових, священнослужитель відповів: «Якщо ви хочете, щоб служили похорони капелан або ПЦУ, то не просіть мене, щоб я заніс (труну – ред.) у церкву». Тобто він відмовився відспівувати солдатів через небажання проводити службу зі священниками ПЦУ.

За ключовими словами ми з’ясували, що на відео протоієрей УПЦ МП Іоанн Лавришин, який на той час проводив службу у Свято-Троїцькому храмі. 

Вгорі — скриншоти з відео, яке поширили пропагандисти; внизу — фото протоієрея Іоанна Лавришина

Громада села Іркліїв 21 червня 2023 року ухвалила рішення про перехід до ПЦУ, 26 червня місцеву церкву передали у підпорядкування ПЦУ. Утім, парафіяни УПЦ МП та архієпископ Золотоніський Іоанн, в миру Сергій Вахнюк, вважали рішення протизаконним. Врешті храм перейшов у фактичне володіння ПЦУ після скандалу із відмовою Іоана Лавришина відспівувати українських військових.

Росіяни навмисно поширюють подібні дезінформаційні повідомлення, аби дискредитувати священників ПЦУ. Раніше ми спростовували фейк, нібито священник ПЦУ закликав ставити свічки за упокій Трампа.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний