НЕПРАВДА: The Economist ще у 2021 році попереджав Трампа про можливий замах

НЕПРАВДА: The Economist ще у 2021 році попереджав Трампа про можливий замах

31 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
181

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють випуск журналу The Economist, опублікований 16 січня 2021 року, у якому видання нібито попереджало Дональда Трампа про можливий замах. Також у статті нібито розповіли про події, які невдовзі відбудуться та «повністю змінять вигляд і росії, і всього світу». Автори допису вказали, що журнал не вперше робить такі «точні передбачення».

Однак це неправда. У випуску The Economist від 16 січня 2021 року не було попередження про можливий замах на життя політика. У матеріалі також не згадували росію та не робили жодних «пророцтв».

Скриншот допису

Випуск із заголовком «The reckoning» («Розплата») та обкладинкою, на якій зображений Трамп, The Economist дійсно опублікував у січні 2021 року у Північній Америці та Британії. Статтю, яка стосувалась 45-го президента США, випустили після штурму Капітолія, після якого 13 січня Палата представників Конгресу США оголосила Трампу імпічмент. Тоді його звинувачували у заклику до заколоту.

6 січня 2021 року Дональд Трамп, ще перебуваючи на посту президента США, заявив, що вибори у 2020 році сфальсифікували. Пізніше Дональд Трамп підтримав мітинг своїх прибічників та закликав людей приходити до Капітолія, аби їхні голоси «були почуті». Після цього сотні прихильників Трампа вирушили на штурм Капітолія та зрештою зайшли всередину приміщення.

Загалом у результаті штурму загинуло 9 людей, а понад 100 поліцейських отримали поранення. Понад 1400 осіб отримали звинувачення за скоєння злочинів, пов’язаних зі штурмом Капітолія. Спецкомітет Палати представників США рекомендував притягти Трампа до кримінальної відповідальності за «підбурювання до повстання» — це одна з найтяжчих статей, яка потенційно могла б заборонити йому обиратись на державні посади. Утім, справа за цим звинуваченням затягується.

У матеріалі The Economist автори наполягали на необхідності справедливого вироку для 45-го президента США. Вони вказували, що Сенат має наслідувати приклад Палати представників та підтримати рішення про імпічмент. На думку журналістів, відсутність покарання для Трампа може призвести до того, що у 2024 році він знову балотуватиметься на посаду президента. Це також може створити шкідливий прецедент, який покаже, що політик не несе відповідальності за порушення закону.

У статті зазначили, що підтримка імпічменту Трампа може бути вигідною для Республіканської партії. «Імпічмент неминуче має політичний характер, і це їхній (республіканців — ред.) найкращий шанс послабити згубну хватку президента над їхньою партією. Лише кожен шостий з його виборців зараз підтримує штурм Капітолія, але багато хто з них все ще вважає, що вибори були вкрадені, частково тому, що, як не прикро, республіканці не наважилися розповісти їм про масштаби брехні пана Трампа. Зараз саме час почати», — йдеться у статті The Economist. Водночас у матеріалі не згадували про росію, не давали «пророцтв» та не попереджали про замах на Дональда Трампа, який стався 13 липня 2024 року.

Окрім цього, у дописі, який поширив інформацію про «пророчу» статтю The Economist, додали посилання на телеграм-канал «The Экономист». Однак цей канал не є офіційним каналом The Economist, медіа взагалі не має телеграм-каналу. Фейковий канал мімікрує під британське видання, копіюючи опис та логотип оригінального медіа.

Фейковий телеграм-канал «The Экономист»

Раніше ми вже спростовували фейк, нібито The Economist попереджав про «смертельну небезпеку вакцин від коронавірусу».

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний