НЕПРАВДА: У готелі «Park Hotel», обстріляного росією, жили іноземні найманці

НЕПРАВДА: У готелі «Park Hotel», обстріляного росією, жили іноземні найманці

30 Січня 2024
FacebookTwitterTelegram
333

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські новинні ресурси поширюють інформацію, нібито ввечері 10 січня російські війська завдали ракетного удару по харківському готелю «Park Hotel», де перебували іноземні бійці. Також вони стверджують, що у результаті атаки знищений транспорт, на якому бійці нібито переміщались. 

Утім, це неправда. Іноземні журналісти інформагентства «Anadolu», які перебували в будівлі під час обстрілу, підтвердили, що у готелі не було військових, лише працівники закладу та гості. 

Скриншот допису

Російські медіа не надали жодного підтвердження тому, що в готелі перебували військові. На відео з місця подій немає людей у військовій формі, а більшість постраждалих — жінки від 23 до 71 року. 

Надання допомоги постраждалим внаслідок удару по готелю «Park Hotel». Джерело: ДСНС 

Натомість про те, що готель використовувався виключно цивільними, говорив міський голова Харкова Ігор Терехов, також це підтвердили іноземні журналісти, які перебували в будівлі під час обстрілу. Як повідомив керівник Слідчого управління Національної поліції в Харківській області Сергій Болвінов, журналіст Давіт Качкачішвілі та фотографка Озге Еліф Кізіл турецького інформагентства «Anadolu» приїхали в Україну 6 січня, аби писати про українсько-російську війну та заселились у «Park Hotel»

На момент обстрілу вони перебували в готелі, у своїх номерах. «Це зухвала атака на звичайний готель, ми завжди там зупинялися під час відряджень, це майже середмістя, і ми не очікували, що росіяни можуть вдарить по ньому. Жодних військових там не було», сказав Качкачішвілі. У результаті атаки також пошкоджений автомобіль журналістів.

Начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області Володимир Тимошко також заявив, що росія цілеспрямовано здійснила обстріл цивільних, зокрема журналістів. «У цьому готелі ніколи військові не жили, це знає майже весь Харків. Цей готель використовувався журналістами. Це був загальновідомий факт. На момент удару у готелі перебували іноземні журналісти, зокрема, з Туреччини. Тому я вважаю, що цей удар РФ здійснила саме по ЗМІ», — повідомив Тимошко.

За останніми даними, наявними на момент написання статті, у результаті влучання двох російських ракет С-300 по території готелю постраждали 13 людей, двоє з них іноземці. На момент атаки у готелі перебували 23 гості та 7 працівників. Крім готелю. також пошкоджені житлові будинки, автосалон, виробниче підприємство та дві підземні лінії електропередач. 

Щоб виправдати удари по цивільній інфраструктурі, російські медіа часто створюють вигадки про ураження «штабу найманців» або «пункту дислокації ЗСУ». Раніше ми спростовували фейк, нібито у Ромнах на Сумщині знищили базу ЗСУ.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний