НЕПРАВДА: В «Охматдиті» лікувалися не діти, а українські військові

НЕПРАВДА: В «Охматдиті» лікувалися не діти, а українські військові

16 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
418

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У російських телеграм-каналах поширюють інформацію, що в «Охматдиті» лікувались не діти, а українські військові. Це нібито доводить, що лікарня була «законною ціллю» для рф.

Утім, це — неправда. На відео військові разом з працівниками різних служб розбирають наслідки ворожої атаки у будівлі навпроти лікарні. Вони не проходили лікування в «Охматдиті». На момент російського ракетного удару у лікарні перебувало 627 дітей.

Скриншот публікації

Насправді жодних повідомлень про поранених чи загиблих військових унаслідок влучання у Києві не надходило. Натомість у мережі є безліч фото та відео з пораненими цивільними, серед яких медики та діти. Усього на момент влучання в «Охматдиті» було 627 дітей.

Фото евакуйованих дітей з «Охматдиту». Джерело: НДСЛ Охматдит 

У результаті атаки на «Охматдит» 8 дітей отримали поранення. Один хлопчик помер 10 липня, на момент обстрілу він знаходився в реанімації, пізніше його перевезли в іншу київську лікарню.

Хоча деякі російські канали все ж визнали, що у лікарні були діти. Але одразу звинуватили «Охматдит» у тому, що дітей нібито «навіть не намагалися спустити в бомбосховище». Повітряна тривога пролунала у Києві о 9:52, а перші повідомлення про вибухи почали з’являтися о 10:27. Одразу після тривоги лікарня припинила роботу і почала евакуювати пацієнтів до укриття. 

Також на момент атаки проводили три складні операції. За словами завідувача одного з відділень Валерія Бовкуна, операція почалась до повітряної тривоги і її неможливо було перервати. Дитина не постраждала, оскільки хірурги, які проводили операцію, закрили її своїми тілами.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний