САТИРА: Дмитро Кулеба вимагає в США пояснити, за які кошти США завдавали удари по Ємену

САТИРА: Дмитро Кулеба вимагає в США пояснити, за які кошти США завдавали удари по Ємену

26 Січня 2024
FacebookTwitterTelegram
349

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію нібито Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вимагає від США пояснити, за які кошти вони завдавали удари по Ємену. Мовляв, Кулеба заявив, що союзники говорять про нестачу коштів для України, а потім витрачають на удари в Ємені. 

Це вигадана новина, Дмитро Кулеба не робив таких заяв.

Першоджерелом цієї новини є сатиричний телеграм-канал «а вот мой яндекс кошелек». В описі каналу автори зазначають, що їхні публікації — це «пародія, сатира на політичну дійсність, лише перевірені фейки». 

Вперше цю «новину» там опублікували 13 січня. Пізніше допис поширили у мережі та видавали за правдиву інформацію. 

Дмитро Кулеба ніколи не робив таких заяв. Згадок про такі слова Кулеби немає ні в його соціальних мережах, ні на офіційних сторінках МЗС України. 

Що відбувається в Ємені? Після початку активних бойових дій у Секторі Гази, єменські бойовики хусити обстріляли Ізраїль безпілотниками та ракетами. Хусити пообіцяли, що будуть атакувати, «доки не припиниться ізраїльська агресія». Загалом з початку конфлікту на Близькому Сході хусити здійснили щонайменше 27 атак проти цивільних суден із застосуванням бойових дронів та балістичних ракет. 

12 січня військові США та Великої Британії завдали масованого удару по командних пунктах, складах боєприпасів, ракетних пускових установках та декількох інших військових об’єктах хуситів у Ємені. 

16 січня США завдали нового удару в Ємені по позиціях хуситів, а саме їхньому запасу протикорабельних балістичних ракет. Це сталося наступного дня після того, як хусити вразили ракетою американське суховантажне судно. Сполучені Штати пригрозили також новими атаками, якщо хусити продовжать блокувати Червоне море. Відтак, у ніч на 18 січня США вдарили по об’єктах хуситів після того, як вони продовжили атакувати міжнародні судна.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний