ФЕЙК: «ПриватБанк» відмовляє чоловікам у видачі кредитів через воєнний стан

ФЕЙК: «ПриватБанк» відмовляє чоловікам у видачі кредитів через воєнний стан

29 Червня 2024
FacebookTwitterTelegram
557

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють скриншот повідомлення нібито з чату «Допомога Онлайн» «ПриватБанку». У ньому банк, посилаючись на воєнний стан, відмовляється надати кредит користувачу Дмитру Олеговичу. Натомість користувачу пропонують оформити кредит на родича жіночої статі. Стверджується, що така зміна політики відображена в пункті 1.1.3.1. Умов та Правил надання банківських послуг. «Банк не хоче втрачати гроші, схвалюючи кредит людині, яку завтра можуть мобілізувати та вбити», — коментують пропагандисти.

Утім, це — фейк. В Умовах та Правилах банку не прописана ця зміна політики кредитування, інтерфейс зі скриншоту пропагандистів відрізняється від справжнього інтерфейсу чату «Допомога Онлайн».

Скриншот допису

У скриншотах з дописів пропагандистів вказано, що рішення не схвалювати кредити чоловікам відображено у пункті 1.1.3.1. Умов та Правил надання банківських послуг. Утім, фейкороби помилилися з пунктом: у пункті 1.1.3.1. прописуються не умови надання кредитів, а обов’язки банку. Правила надання кредитів прописуються у пункті 2.7 для фізичних осіб та у пункті 3.2 — для юридичних осіб. У цих пунктах немає жодних згадок про таку зміну, і загалом не проводиться розрізнення в умовах надання кредитів на основі статі. У новинах банку згадок про таке нововведення також немає.

Головним критерієм під час рішення щодо схвалення кредиту є кредитна історія. На сайті «ПриватБанку» зазначено, що 80% відмов у видачі кредиту відбуваються саме через негативну кредитну історію.

Інтерфейс зі скриншоту пропагандистів відрізняється від справжнього інтерфейсу, що бачить користувач під час запитів у чаті «Допомога Онлайн».

Зліва — скриншот з пропагандистського допису, справа — оригінальний інтерфейс чату «Допомога Онлайн» у мобільному застосунку «ПриватБанку»

Зліва — скриншот з пропагандистського допису, справа — оригінальний інтерфейс чату «Допомога Онлайн» в телеграмі

Зліва — скриншот з пропагандистського допису, справа — оригінальний інтерфейс чату «Допомога Онлайн» у Viber

До того ж подібна зміна умов кредитування викликала б резонанс у ЗМІ. Утім, в українських медіа немає жодних згадок про таке нововведення.

Поширенням подібних фейків пропаганда підсилює напругу в українському суспільстві навколо мобілізації. Раніше ми спростовували інформацію, ніби з червня чоловікам заборонений вхід в «АТБ» без військового квитка.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний