НЕПРАВДА: У «Сімпсонах» передбачили появу окулярів доповненої реальності Apple Vision Pro

НЕПРАВДА: У «Сімпсонах» передбачили появу окулярів доповненої реальності Apple Vision Pro

17 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
163

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, що у серіалі «Сімпсони» передбачили появу VR-гарнітури Apple Vision Pro. Як доказ у дописах наводять кадри з епізоду серіалу 2016 року.

Утім, це — неправда. У 2016 році окуляри доповненої реальності вже існували, у серіалі відобразили зростаючий інтерес суспільства до технології.

Скриншот допису 

Apple Vision Pro — це гарнітура змішаної реальності. Вона дозволяє користуватися відкритими вікнами програм та додатків на фоні справжнього простору, що оточує користувача. Людина водночас бачить в окулярах і екран пристрою, і все, що знаходиться довкола. Презентація гарнітури відбулася у червні 2023 року, у продаж вона увійшла у лютому 2024 року.

Кадри, поширені в соцмережах, дійсно взяли з 2 серії 28 сезону «Сімпсонів» під назвою «Друзі та сім’я», що вийшла в етер у жовтні 2016 року. Утім, на той час окуляри віртуальної реальності вже існували, активно вдосконалювалися та випускалися такими компаніями як Microsoft, Sony та Samsung.

До прикладу, компанія Oculus VR (тепер Meta Quest, дочірня компанія Meta) представила свою гарнітуру віртуальної реальності на виставці Electronic Entertainment Expo у 2012 році. Компанія Sony презентувала свій шолом віртуальної реальності для комп’ютерних ігор у 2014. Microsoft вперше продемонстрували свою VR-гарнітуру HoloLens на виставці Build у 2015 році, і у 2016 вона вже увійшла в продаж. У 2015 вийшла гарнітура Samsung Gear VR, яка керується смартфоном Samsung Galaxy. До 2016 вже існувало близько 230 компаній, що працювали над виробництвом обладнання або контенту для VR-продукції.

Отже, «Сімпсони» не передбачили появу нової технології, вони просто відобразили зростаючий інтерес до віртуальної реальності, який вже панував у суспільстві у 2016 році. Серіал відомий сатиричним висвітленням суспільних тенденцій, зокрема технологічних досягнень.

Цей серіал не вперше породжує конспірологічні теорії. Раніше ми спростовували фейки про те, що «Сімпсони» передбачили російсько-українську війну та пандемію коронавірусу.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний