ФЕЙК: Франція була готова перенести Олімпіаду, але Томас Бах висунув ультиматум — BBC

ФЕЙК: Франція була готова перенести Олімпіаду, але Томас Бах висунув ультиматум — BBC

18 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
451

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео видання BBC. У ньому з посиланням на Bellingcat стверджують, що у травні Комітет із національної оборони та збройних сил Франції обговорював із МОК перенесення олімпіади на 2025 рік через високу терористичну загрозу. Проте Томас Бах не дозволив скасувати Олімпіаду, інакше МОК втратить гроші, а Франція більше не матиме можливості проводити подібний захід.

Утім, це — фейк. BBC та Bellingcat не поширювали подібну інформацію. Фейковий «репортаж» створили з окремих кадрів, не пов’язаних між собою.

Скриншот публікації

BBC не публікувало подібне відео на своєму офіційному сайті, а також у твіттері, фейсбуці, інстаграмі чи ютубі. Bellingcat також не поширювало репортаж на своїх ресурсах.

Зворотний пошук фото у гуглі показав, що для фейку пропагандисти використали окремі фото та відео з відкритих джерел. Так, відео з Еммануелем Макроном взяли з пресконференції з приводу Олімпійських ігор-2024 у 2017 році.

Ліворуч — скриншот із фейкового відео. Праворуч — скриншот з оригінального відео 

Відео з президентом МОК Томасом Бахом розмістили на офіційному ютуб-каналі Міжнародного олімпійського комітету у 2020 році. У ньому Томас Бах звертається до спільноти атлетів та розповідає про переваги олімпійського містечка у Токіо, яке підготували для Літніх Олімпійських ігор у 2020 році.

Ліворуч — скриншот із фейкового відео. Праворуч — скриншот з оригінального відео 

Раніше ми спростовували фейк, нібито 83% усіх інтернет-запитів щодо Олімпійських ігор 2024 в Парижі є негативними.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний