НЕПРАВДА: Олег Сенцов втік з України до Чехії

НЕПРАВДА: Олег Сенцов втік з України до Чехії

30 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
144

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, ніби український кінорежисер Олег Сенцов втік з України до Чехії.

Проте це — неправда. Сенцов їздив на Міжнародний кінофестиваль у Карлових Варах презентувати свою документальну стрічку «Реал». Він продовжує служити у ЗСУ, а під час поїздки перебував у відпустці.

Скриншот допису

Олег Сенцов — український режисер, письменник та громадський діяч. Сенцов знаходився у Криму у 2014 році, документуючи анексію півострова та підтримуючи проукраїнські рухи. Росіяни незаконно затримали і засудили його за сфальсифікованими звинуваченнями до 20 років суворого режиму. Сенцов провів у неволі 5 років і був звільнений під час обміну полоненими у вересні 2019 року під тиском світової громадськості.

Режисер не тікав з України — він їздив на щорічний Міжнародний кінофестиваль у Карлових Варах (Чехія) презентувати свій документальний фільм «Реал». Прем’єра стрічки відбулася 30 червня. Під час поїздки Сенцов зустрівся з президентом Чехії Петером Павелом, а також з голлівудським актором і режисером Віґґо Мортенсеном, який завітав на прем’єру фільму. Чеський лідер повідомив, що під час зустрічі обговорювали підтримку України у відсічі російської агресії. Український режисер подякував Чехії за допомогу, зокрема, за ініціативи із закупівлі й постачання снарядів з країн поза межами ЄС. 

У дописі в X президент зазначив, що з кінофестивалю Сенцов повернеться на фронт. На своїй фейсбук-сторінці режисер написав, що уперше з початку повномасштабного вторгнення росії поїхав у відпустку за кордон. Вже в пості від 15 липня він заявив: «Я, в свою чергу, разом з побратимами продовжу боронити свою державу».

Скриншот допису Сенцова у фейсбуці

З початку повномасштабної війни режисер долучився до лав Територіальної оборони, а тепер служить у 47-й механізованій бригаді ЗСУ «Магура». Кінострічку «Реал» Сенцов зафільмував випадково, увімкнувши камеру GoPro у себе на шоломі під час бою в один із днів українського контрнаступу влітку 2023 року в напрямку Роботиного на Запоріжжі. Фільм триває півтори години і не має жодної монтажної склейки, тобто глядач бачить кожен фрагмент зафіксованого бою. 

Президент Чехії Петр Павел високо оцінив фільм «Реал», зазначивши, що він може розповісти про війну більше, ніж десять репортажів або ціла книга. За словами артдиректора кінофестивалю у Карлових Варах Карела Оха, показ стрічки є актом солідарності з українцями. Олег Сенцов вважає, що стрічка важлива для того, щоби мати ще один привід поговорити про війну в «правильній тональності» у Європі та світі, і нагадати про Україну та чому важливо її підтримувати.

Фейками про те, що з України тікають відомі діячі культури, пропагандисти намагаються деморалізувати українське суспільство. Раніше ми спростовували інформацію, нібито Київський симфонічний оркестр втік від мобілізації до Німеччини, а Сергій Притула «їздить по світу, поки в Україні йде війна».

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний