ФЕЙК: За даними США, українські втрати складають 600 тис. військових, а російські — не більше 63 тис.

ФЕЙК: За даними США, українські втрати складають 600 тис. військових, а російські — не більше 63 тис.

31 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
198

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У російських телеграм-каналах поширюють інформацію, що США озвучило українські втрати: 600 тис. військових вбитими, тоді як рф втратила не більше 63 тис. солдатів. 

Це фейк. Інформацію про українські та російські втрати поширив Дуглас Макгрегор. Він не є офіційним представником США та регулярно поширює проросійські наративи. Востаннє українські втрати з посиланням на офіційні анонімні джерела США озвучувало The New York Times у серпні 2023 року. І навіть тоді російські втрати були більшими за українські.  

Скриншот допису

В іншому російському телеграм-каналі публікують відео, де такі самі цифри про українські та російські втрати називає американець Дуглас Макгрегор. За зворотним пошуком фото ми виявили, що сказав він це в інтерв’ю для Андріана Вербрюгге. 

Скриншот зворотного пошуку

Макгрегор не є офіційним представником США. У листопаді 2020 року експрезидент США Дональд Трамп призначив Макгрегора старшим радником виконувача обов’язків міністра оборони. На цій посаді він пробув до кінця президентства Трампа 20 січня 2021 року.      

Макгрегор — прибічник конспірології, наприклад, у 2019 році поширив змову про те, що мільярдер Джордж Сорос фінансував автобусні перевезення іноземців до Сполучених Штатів, аби знищити американську культуру. Макгрегор підіграє російській пропаганді заявами про так званих «нацистів» в Україні та звинуваченнями США в розв’язанні війни в Україні. Також він поширював фейк про те, що загальна кількість населення України зменшилася з 38 до 18–22 мільйонів. Детальніше про Макгрегора можете дізнатися у нашому відео

Макгрегор каже, що Україна має більше втрат зокрема через гірше медичне забезпечення, ніж у росіян. Проте це неправда. У статті для Foreign Policy американська політологиня Таніша Фазал відзначала, що, за всіма оцінками, військова медицина в Україні набагато краща, ніж у росії. Українські війська, наприклад, добре опанували стандарти тактичної бойової допомоги пораненим (TCCC), тоді як російським військам не вистачає медичної підготовки та постачання. А засновник Global Surgical and Medical Support Group, доктор Аарон Епштейн вказав у коментарі Business Insider, що Україна має хорошу медичну систему, яка не поступається багатьом іншим європейським країнам. Водночас він згадав поганий стан медичного обслуговування у російській армії, яке відстає від сучасних реалій. 

Востаннє зі сторони США українські втрати озвучували у серпні 2023 року. Тоді The New York Times з посиланням на офіційні анонімні джерела вказувало, що кількість військових втрат України складають близько 70 тис. загиблих і від 100-120 тис. пораненими. Російські ж втрати тоді наближалися до 300 тис. Це число включає 120 тис. загиблих і від 170-180 тис. поранених військовослужбовців. 

31 травня 2024 року розвідка Великої Британії заявила, що, за її підрахунками, загальна кількість вбитих та поранених російських військових з початку повномасштабної війни проти України в лютому 2022 року зараз досягла 500 тис. 

13 червня 2024 року очільник Пентагону Ллойд Остін озвучив втрати росії з початку її повномасштабного вторгнення в Україну. Вони складають щонайменше 350 тис. вбитими та пораненими. 

За даними Генерального штабу ЗСУ, на момент 30 липня 2024 року російські втрати становлять близько 577 тис. російських військовослужбовців. Як пояснив речник Генштабу ЗСУ старший лейтенант Андрій Ковальов у коментарі «Українській правді», ця оцінка включає і вбитих, і поранених. 

Щодо українських втрат, то з відкритих даних автори «Книги пам’яті полеглих за Україну» з’ясували про 24,5 тис. померлих військових, чиї імена відомі, 15 тис. зниклих безвісти, 3400 полонених у період із 24 лютого 2022 року по 14 листопада 2023 року. Кількість померлих, за оцінками дослідників, складає не менше ніж 70% від загальної кількості бойових та небойових смертей зі ЗСУ, СБУ та МВС. Тобто справжня цифра померлих може складати трохи більше 30 тис. Кількість поранених становить близько 90-100 тис. осіб, проте переважна більшість воїнів з пораненнями або контузією продовжують службу або згодом повернуться до своїх побратимів після лікування.

«Книга пам’яті полеглих за Україну» — це проєкт, заснований 22 липня 2014 року. Його команда відстежувала бойові та небойові втрати України у зоні проведення АТО/ООС, а тепер досліджує втрати під час повномасштабного вторгнення.

Схожу оцінку наводив і Президент України Володимир Зеленський під час пресконференції 25 лютого 2024 року — тоді він повідомив про 31 тис. українських військових, які загинули за два роки російського повномасштабного вторгнення. Російські втрати тоді складали 500 тис. військових, з яких 180 тис. — це загиблі.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний