ФЕЙК: У «Сімпсонах» передбачили замах на Дональда Трампа

ФЕЙК: У «Сімпсонах» передбачили замах на Дональда Трампа

31 Липня 2024
FacebookTwitterTelegram
235

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито у серіалі «Сімпсони» передбачили замах на Дональда Трампа. Для доказу цього в дописах наводять зображення, буцімто взяті з епізоду серіалу.

Утім, це — фейк. Виконавчий продюсер «Сімпсонів» заявив, що кадр з Трампом у труні в серіалі не з’являвся. HuffPost не публікувало це зображення.

Скриншот допису

13 липня на передвиборчому мітингу в у штаті Пенсільванія відбувся замах на експрезидента і кандидата в президенти США Дональда Трампа. Постріли пролунали під час промови Трампа, коли він перебував на сцені. Куля пробила верхню частину його правого вуха. Підозрюваний у нападі був вбитий на місці співробітниками Секретної служби США.

Замах породив низку конспірологічних теорій, зокрема за участі «Сімпсонів». Серіал відомий сатиричним висвітленням суспільних тенденцій, тому до нього часто звертаються прихильники теорії «підсвідомого програмування». Згідно з нею, високопосадовці використовують попкультуру як інструмент масового контролю над свідомістю, щоб зробити населення більш сприйнятливим до запланованих майбутніх подій.

Верхній кадр з Трампом біля трибуни справжній. Він узятий з короткометражного ролика, зрежисованого одним з режисерів та продюсерів «Сімпсонів». У мережі поширювали інформацію, нібито цим кадром  у 2000-му році «Сімпсони» передбачили президентство Трампа. Утім, насправді ролик з Трампом біля трибуни опублікували 7 липня 2015 року, а про намір виставити свою кандидатуру на виборах президента він оголосив ще до виходу епізоду — 16 червня 2015 року.

Фейк про «Трампа у труні» в одному з епізодів «Сімпсонів» вже спростували іноземні незалежні фактчекери з Reuters. Видання взяло коментар у виконавчого продюсера мультсеріалу Метта Селмана. Він заявив, що кадр з Трампом у труні в серіалі не з’являвся.

На зображенні фейкоробів можна побачити водяний знак інтернет-видання The Huffington Post.

Скриншот допису фейкоробів

Утім, з 2017 року The Huffington Post змінило свій логотип та перейменували видання у HuffPost. Водяна марка теж змінилася — буква «H» на ній тепер відсутня.

Скриншот з відео видання HuffPost

Зображення з Трампом, нібито зі «Сімпсонів», HuffPost не публікувало.

Раніше ми спростовували фейки про те, що «Сімпсони» передбачили російсько-українську війну та пандемію коронавірусу.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний