ФЕЙК: Щоб отримати зарплату, працівники «Сумиобленерго» мають здати кров для військових

ФЕЙК: Щоб отримати зарплату, працівники «Сумиобленерго» мають здати кров для військових

26 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
210

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські ресурси поширюють оголошення нібито від відділу персоналу АТ «Сумиобленерго», у якому працівників закликають здати кров для військових ЗСУ, які отримали поранення під час операції на Курщині. Отримати зарплату працівники зможуть лише після донації. У оголошенні додають, буцімто гостра потреба в крові виникла через «великі втрати» серед українських військових.

Однак це фейк. «Сумиобленерго» не розміщували це оголошення, на підприємстві немає «відділу персоналу». Дезінформаційне повідомлення поширювали лише російські ресурси.

Скриншот допису

У «Сумиобленерго» повідомили, що не розміщували оголошення з подібним змістом. До того ж на підприємстві немає «відділу персоналу». Підробку видають й інші деталі. До прикладу, в «оголошенні» необхідність здачі крові мотивували «великими втратами». Однак це викликає питання, адже працівники «Сумиобленерго», як і більшість громадян України, не мають доступу до інформації про втрати Сил оборони. Востаннє ці дані оприлюднював президент Володимир Зеленський у лютому 2024 року. Тож не зрозуміло, звідки керівництво підприємства дізналося про стан справ на фронті.

Фейк опублікували 13 серпня. Натомість Сумський обласний центр служби крові повідомляв про потребу у донорах 7 серпня. Уже 8 серпня «Суспільне Суми» повідомило, потреба залишається у резус-негативній крові першої групи, запаси інших груп уже набрали. Після цього у медіа не було інформації про пошук донорів. 

Також проєкт «ДонорUA», який приймає запити про потребу в крові від медзакладів по всій Україні, 13 серпня не повідомляв про потребу у донорській крові в Сумах. Міністерство охорони здоров’я теж не повідомляло про необхідність у донорській крові на Сумщині. 

Фото поширювали винятково російські ресурси, перше поширення ми зафіксували у телеграм-каналі «Медведь». Цей акаунт не вперше публікує фейки. Цього разу дезінформацію про «потребу у крові через великі втрати у Курській області» створили, аби деморалізувати українське суспільство та показати, що операція у Курській області «зазнає поразки».

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний