НЕПРАВДА: Ванесса Керрі заявила, що мільярди людей мають померти за «Новий світовий порядок»

НЕПРАВДА: Ванесса Керрі заявила, що мільярди людей мають померти за «Новий світовий порядок»

29 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
129

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито Ванесса Керрі, співзасновниця, гендиректорка Seed Global Health (Seed) та донька колишнього держсекретаря США Джона Керрі, заявила, що мільярди людей мають померти за «Новий світовий порядок». У дописі стверджують, буцімто вона закликала організацію Всесвітній економічний форум (ВЕФ) перетворитися на світовий уряд і встановити повний контроль над людством, незалежно від того, чи згодні на це люди.

Однак це неправда. На зустрічі у Давосі у січні 2024 року Керрі не робила подібних заяв. Вона зазначила, що через зміни клімату до 2050 року кількість смертей може зрости більше, ніж вдвічі, порівняно з попередніми роками.

Скриншот допису 

Seed Global Health (Seed) — це неприбуткова організація, що займається зміцненням і трансформацією систем охорони здоров’я через залучення інвестицій та підготовку медичних кадрів. Також організація співпрацює з міністерствами охорони здоров’я, медзакладами, особами, які формують політику, у впровадженні навчання для медперсоналу, практики для студентів медичних вишів. Seed підтримує розвиток національних стратегій у сфері охорони здоров’я, науково обґрунтованої політики щодо зміни клімату та професійних асоціацій працівників охорони здоров’я.

У ролику, який поширили, слова Керрі переозвучили російською мовою, відтак оригінальну промову англійською мовою не чути. Однак навіть у цьому уривку немає слів про смерті за «Новий світовий порядок». За зворотним пошуком по скриншоту з відео ми встановили, що уривок запису взяли із щорічної зустрічі у Давосі, Швейцарія, яку організовує Всесвітній економічний форум, вона проходила 16 січня 2024 року. На те, що частину відео взяли саме з цього запису, вказує однакова сукня на Керрі в обох відео, синій фон позаду.

Вгорі — уривок відео, який поширили; внизу — оригінальне відео із зустрічі у Давосі, організованої ВЕФ

Всесвітній економічний форум (ВЕФ) — це міжнародна організація державно-приватного співробітництва. ВЕФ залучає провідних політиків, бізнесменів, культурних та інших діячів до формування глобальних, регіональних і галузевих програм. ВЕФ організовує спільні державно-приватні заходи, спрямовані на підвищення рівня життя, розв’язання глобальних проблем.

У повному відео вона не говорила, що ВЕФ має «перетворитися на світовий уряд» чи «що мільярди людей мають померти за “Новий світовий порядок”». Тема зустрічі була присвячена впливу змін клімату на людство та пов’язаними з цим викликами. Гендиректорка Seed заявила, що кліматичні зміни ставлять під загрозу стабільність, безпеку, економічне зростання та майбутнє планети.

Вона навела приклад Замбії, де через збільшення кількості опадів значно розповсюдилась холера, у країні почали закривати школи. А в деяких регіонах малярія виникає тем, де її ліквідували. «Статистика смертей, яку ми спостерігаємо до 2050 року, більше, ніж удвічі перевищує статистику, яка була раніше», — сказала Керрі. І основною причиною цього є зміна клімату. Керрі наголосила, що ця кліматичні зміни більше не є проблемою майбутнього, вони відбуваються уже зараз і впливають на людство.

Посадовиця також зазначила, що поступово доведеться відмовитись від викопного палива та спрямувати більше коштів для адаптації та стійкості до зміни клімату. «Ми повинні вимірювати наш прогрес (у зупинці змін клімату ред.) не в градусах Цельсія, а в кількості врятованих життів», — підсумувала Керрі.

Фейкову тезу також поширили на пропагандистському сайті The People’s Voice та на сторінці у Х журналіста цього видання. За зворотним пошуком ми знайшли відео, у якому, за твердження фейкометів, Ванесса Керрі, заявила, що «мільярди людей мають померти за “Новий світовий порядок”». Цей уривок взяли з її виступу про зміну клімату на саміті ООН COP28 3 грудня 2023 року. Але ні на записі, ні у стенограмі виступу немає згаданих слів. Раніше ми спростовували фейки, яке поширювало це медіа.

Вгорі — уривок відео, який поширили; внизу — оригінальне відео із виступу на саміті ООН у грудні 2023 року

Російські медіа неодноразово поширювали фейки та конспірологію про ВЕФ, намагаючись дискредитувати організацію. Зокрема вони публікували дезінформацію, нібито представниця Всесвітнього економічного форуму заявила, що наближаються постійні кліматичні обмеження.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний