НЕПРАВДА: У США легалізують педофілію у разі перемоги Камали Харріс на виборах

НЕПРАВДА: У США легалізують педофілію у разі перемоги Камали Харріс на виборах

31 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
143

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські пропагандисти поширюють інформацію, нібито в разі перемоги Камали Харріс на президентських виборах у США в країні легалізують педофілію. Фейкороби обґрунтовують цю тезу тим, що кандидат у віцепрезиденти від Демократичної партії Тім Волз начебто підтримав декриміналізацію педофілії. Він підписав закон штату Міннесота, який зобов’язує відмовитись від формулювання, що сексуальна орієнтація не включає статевий потяг до дітей із боку дорослого.

Це — неправда. Камала Харріс не заявляла про намір легалізували педофілію в США у разі обрання Президентом. Тім Волз також не підтримував декриміналізацію педофілії, а підписаний ним закон не містить положення, що сексуальна орієнтація не включає статевий потяг до дітей із боку дорослого.

Скриншот допису

Ми знайшли статтю, на яку посилаються пропагандисти у своєму дописі — її опублікували 13 серпня 2024 року на порталі The People’s Voice. Ресурс Media Bias/Fact Check, який аналізує рівень фактологічності та неупередженості новинних сайтів, визначає цей вебсайт як сумнівне джерело, що демонструє надзвичайну упередженість, повну відсутність прозорості та постійно просуває пропаганду, фейки та теорії змови. Раніше ми вже спростовували фейки, першоджерелом яких був портал The People’s Voice. Наприклад, про те, що Папа Римський Франциск нібито уповноважив Всесвітній економічний форум (ВЕФ) переписати Біблію.

У самій статті не йдеться, що Камала Харріс заявила, що у разі її обрання Президентом США в країні легалізують педофілію. У надійних джерелах ми також не знайшли будь-який подібних заяв політикині або Тіма Волза, кандидата у віцепрезиденти.

У травні 2023 року Тім Волз підписав законопроєкт №1655, який передбачав внесення змін до місцевого законодавства для захисту прав ЛГБТКІА+ в штаті Міннесота. Зокрема зміну визначення поняття «сексуальна орієнтація» у законодавстві. У попередній редакції законодавства визначення містило примітку про те, що сексуальна орієнтація не включає фізичну чи сексуальну прихильність до дітей з боку дорослого. Зараз цю примітку виключено. Це зроблено не для «легалізації педофілії», а для того, щоб, навпаки, розділити поняття педофілії та сексуальної орієнтації.

Скриншот із правками до закону

Також закон не змінював та не послаблював відповідальність за жоден зі злочинів проти дітей в кримінальному законодавстві Міннесоти. Згідно з чинним законодавством штату, особа, яка здійснює сексуальне насилля над дітьми, карається штрафом від $30 000 та позбавленням волі на строк від 15 до 30 років, залежно від ступеня правопорушення.

Пропагандисти й раніше поширювали фейки щодо цього законопроєкту, стверджуючи, що він нібито таки прирівнює педофілію до сексуальної орієнтації.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний