НЕПРАВДА: Нуланд підтвердила, що США переконали Україну вийти зі Стамбульських переговорів

НЕПРАВДА: Нуланд підтвердила, що США переконали Україну вийти зі Стамбульських переговорів

18 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
94

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, що Україна вийшла зі Стамбульського процесу після консультацій із Вашингтоном. Про це нібито розповіла ексзаступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд в інтерв’ю російському журналісту Міхаїлу Зигарю. Вона заявила, що спочатку Сполученим Штатам взагалі не повідомили, про що українська та російська сторони домовлятимуться в Стамбулі. А коли українці все-таки повідомили США деталі перемовин, ті негайно наказали припинити замирення і «воювати до останнього українця».

Утім, це — неправда. Нуланд не стверджувала, Україна не підписала Стамбульські домовленості через позицію США, вона заявила, що угоди не підписали через те, що вони були невигідними для України.

Скриншот допису

Що сказала Нуланд?

Ексзаступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд дійсно дала інтерв’ю російському письменнику та журналісту Михайлу Зигарю, де відповіла на питання про те, що відбувалося під час Стамбульського процесу. Утім, вона не заявляла, що Україна вийшла з переговорів у результаті консультацій із Вашингтоном. Нуланд не стверджувала, що саме США переконали українську сторону не підписувати «мирні» домовленості. Натомість вона пояснила, що Україна вирішила не укладати Стамбульські угоди через невпевненість, що вони вигідні для країни. 

Вікторія Нуланд розповіла, що під час самих перемовин у Стамбулі Сполучені Штати дійсно не були залучені у процес перемовин. Проте під кінець переговорного процесу Київ вирішив проконсультуватися із Заходом. Тоді посадовці США та Великої Британії зрозуміли, що головна умова рф містилася у додатку до документа, який обговорювався. Ця умова забороняла Україні мати деякі системи озброєнь, зокрема ракетні системи з дальністю понад 40 км. Крім цього, у проєкті угоди не уточнювалося, з яких територій росія мала вивести свої війська. Можна припустити, що малося на увазі відновлення Україною контролю над кордонами 24 лютого 2022 року, адже гарантії безпеки для України не розповсюджувалися лише на тимчасово окуповані Крим і так звані «днр» та «лнр». Михайло Подоляк підтвердив, що рф мала відійти на кордони 24 лютого 2022 року. Утім, в угоді не прописали, коли саме росія мала відвести війська — це питання залишили на подальші консультації. 

Нуланд коментує домовленості так: «Україна, по суті, була б ослаблена як військова сила. При цьому аналогічних обмежень для росії не було. Від росії не вимагалося відступити. Від неї не вимагалося мати буферну зону на кордоні з Україною. Їй не забороняли тримати на кордоні якесь озброєння. Тому в українській делегації і поза нею стали ставити питання про те, чи ця угода хороша. І саме в цей момент вона розпалася. Але я думаю, що багато хто, і, можливо, сам Зеленський, підозрювали, що вони ось-ось потраплять у пастку». Отже, Вікторія Нуланд не говорила про тиск на Україну з боку Вашингтона, а заявила, що угоду не підписали через те, що вона була невигідною для України.

Про що домовлялися у Стамбулі?

29 березня 2022 року, на початку широкомасштабного вторгнення росії, у Стамбулі відбулися переговори між представниками України та рф про завершення повномасштабної війни. На той момент стало зрозуміло, що росії не вдалося захопити Україну — не витримавши натиск Сил оборони України, рф почала відводити окремі підрозділи з території Київської, Чернігівської та Сумської областей. Утім, ворожі війська продовжували обстрілювати мирні міста та не полишали спроб наступати. Водночас в України вичерпувалися запаси зброї та боєприпасів, тому військово-політичне керівництво розглядало способи зупинити кровопролиття. У москві ж, вірогідно, сподівалися, що в ході перемовин вдасться примусити українське керівництво до виконання хоча б частини вимог заявленої так званої «СВО», наприклад, примусити Україну відмовитися від прагнення вступити до НАТО. 

Перемовини проходили «за зачиненими дверима», тож деталі обговорень достеменно відомі лише їхнім учасникам. Утім, голова української делегації Давид Арахамія за підсумками стамбульської зустрічі заявив, що ключовим пунктом перемовин став Договір про гарантії безпеки для України. Голова делегації рф Владімір Медінський стверджував, що під час перемовин представники рф заявили про намір зробити військові та політичні кроки для деескалації «ситуації» в Україні. Він зазначив, що російська сторона отримала від України для розгляду «зрозуміло сформульовану позицію» для включення до договору, і ці пропозиції представлять владіміру путіну. 

Переговори мали продовжитися. Представник української делегації Олександр Чалий повідомив: «Ми оголосили принципові умови, від яких ми не відмовимося. Найближчі 2 тижні будемо продовжувати переговори з РФ, ну ми вже почали консультації з усіма країнами-гарантами. Я думаю, що через два тижні буде можливість запросити країн-гарантів до багатосторонніх перемовин. До цього часу повинно відбутися погодження найбільш принципових розбіжностей на найвищому політичному рівні». 

Утім, Стамбульський процес зайшов у глухий кут, і перемовини не продовжилися. Причиною могла стати низка факторів. Насамперед наприкінці березня — на початку квітня 2022 року Сили оборони звільнили Київщину. Після деокупації стало відомо про звірства, вчинені російськими військами: масові розстріли, викрадення, тортури, зґвалтування, мародерство місцевого населення. Найбільшу кількість вбитих росіянами українців зафіксували у місті Буча, яке стало масштабним свідоцтвом жорстокості російських загарбників. Михайло Подоляк — учасник української делегації — розповідав, що якби на момент стамбульських переговорів Київ мав вичерпну інформацію про масштаби цієї трагедії, українська делегація поводилася б набагато жорсткіше. Звірства росіян могли значно вплинути на ставлення до переговорів з рф як українців, так і світової спільноти. 

Пізніше президент Зеленський, відповідаючи на запитання, чому провалилися переговори у Стамбулі 2022 року, заявив: «Тому що жодні ультиматуми не є перемовинами». Давид Арахамія, голови фракції партії «Слуга народу» та очільник української делегації у Стамбулі, говорив, що під час зустрічі російська делегація наполягала на підписанні документа, який гарантує нейтральний статус України, відмову від наміру вступити до НАТО та низку інших вимог — фактичну втрату суверенітету. Але представники Києва на це піти не могли.

Газета The New York Times оприлюднила проєкт мирних угод між росією та Україною від 15 квітня 2022 року, тобто після переговорів делегацій у Стамбулі. Цей документ включав зобов’язання України відмовитися від прагнення вступити до НАТО і зберігати нейтральний статус. У тексті також йшлося про скорочення української армії, хоча сторони мали різне бачення її майбутньої чисельності. Росія наполягала на скороченні війська до 85 тисяч військових, 342 танків та 519 артилерійських гармат. Крім цього, «мирна» угода передбачала заборону на розміщення на території України іноземних військових та озброєння. Москва висувала ще низку вимог, з якими Україна не погоджувалася, наприклад розширення офіційного використання російської мови в Україні, відмову від розслідувань воєнних злочинів в Україні, а також зняття усіх санкцій проти рф. 

Тож і заяви очевидців переговорів, і оприлюднений проєкт договору підтверджують, що вимоги росії були неприйнятними для України. Немає жодних доказів впливу західних держав на зрив перемовин.

Росіяни не вперше маніпулюють Стамбульським процесом. Про ці перемовини згадував і владімір путін, стверджуючи, що переговори «зірвала» Україна за вказівкою експрем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона. Раніше ми вже спростовували цей фейк.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний