БЕЗПІДСТАВНО: Україна передасть Польщі низку державних підприємств у рамках програми приватизації

БЕЗПІДСТАВНО: Україна передасть Польщі низку державних підприємств у рамках програми приватизації

19 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
59

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Кремлівські пропагандисти вкотре згадали тему про «продаж» українських земель. Вони заявляють, що у 2019 році Україна анонсувала приватизацію 431 підприємства, але через COVID-19 програму довелося призупинити. Відновити її вирішили у 2024 році, але тепер державні підприємства, зокрема хлібокомбінати, спиртзаводи, хімічні та титанові виробництва буцімто передадуть Польщі. Росіяни додають, що у 2023 році Україна вже начебто продала американській транснаціональній компанії Black Rock близько 17 мільйонів гектарів родючої землі.  

Такі заяви — безпідставні. Попри те, що іноземці можуть викупити державні та комунальні підприємства, немає жодних підстав вважати, що Україна продасть їх саме Польщі. Щодо сільськогосподарської землі, її заборонено продавати іноземним компаніям.

Скриншот допису

Державна програма приватизації 

Приватизація державного або комунального майна — це продаж державної або комунальної власності приватним особам або компаніям. Тобто установи, які раніше належали комунальному або державному підприємству, переходять до приватного власника. Програма не є новою, вперше її запустили ще у 1992 році та відтоді системно продовжували. 

Однак із 1992 року програма приватизації працювала повільно. До прикладу, у 2008-2018 роках держава продала усього 93 підприємства. Тоді як за 3 місяці 2019 року та аналогічний період 2020 року уряд передав Фонду державного майна на приватизацію рекордний 961 об’єкт. Тодішній прем’єр-міністр України Олексій Гончарук сказав, що уряд передав підприємства, які впродовж років мали проблеми та лише завдавали збитків державі. У 2023 році бізнес та цивільні громадяни України приватизували 941 об’єкт, із яких 350 — державне майно. Продаж цих об’єктів поповнив держбюджет України на близько 3,3 млрд грн лише за 2023 рік. 

Згідно з українським законодавством, іноземці справді можуть бути покупцями державного або комунального майна. Хоча кінцеве рішення про продаж таких об’єктів іноземцям ухвалює Кабмін за погодженням із Верховною Радою України. Однак ні Кабмін, ні Міністерство економіки або Фонд державного майна не повідомляли про плани продати комунальні або державні підприємства громадянам Польщі. У відкритих джерелах також немає жодної статистики, скільки держпідприємств передали або тільки планують передати іноземцям. Крім того, за даними SOE Weekly, станом на 1 січня 2023 року найбільшим власником підприємств по всій країні була саме українська держава.

Також росіяни пишуть, що Україна анонсувала у 2019 році приватизацію 431 підприємства. У 2019 році Кабмін справді затвердив список 431 державного об’єкта, які потрапляють під приватизацію. З них відомо лише про 4 великі держпідприємства. Одне з них — завод «Більшовик» викупив український мільярдер, а рішення щодо приватизації інших трьох скасували у 2020 році. 

Продаж української землі: чи справді Україна продала 17 млн га BlackRock?

У попередніх матеріалах ми вже неодноразово спростовували фейки про масовий продаж землі іноземцям. Насправді ж такі дії суперечать українському законодавству, адже продаж земель сільськогосподарського значення іноземцям заборонений. Навіть якщо іноземцю передали землю у спадок, то впродовж року після набуття власності держава її відчужує. Дозвіл на купівлю сільськогосподарської землі іноземці можуть отримати виключно у тому випадку, коли українці дали на це згоду на всеукраїнському референдумі. 

Крім того, росіяни розходяться у своїх думках, адже спершу пишуть, нібито Володимир Зеленський передав 17 млн гектарів українського чорнозему у приватне володіння декільком американським корпораціям. Цей фейк ми вже також спростовували раніше. Паралельно пропагандисти заявляють, що 17 млн гектарів українського чорнозему нібито продали вже одній компанії — Black Rock. Усі ці тези фейкові, адже за офіційними даними в Україні з моменту відкриття ринку землі у 2021 році відчужили 782 тисячі га сільськогосподарської землі. Ця близько 2,8% від усієї землі сільськогосподарського значення, яка раніше була під мораторієм. Тобто навіть офіційні дані щодо продажу землі набагато нижчі, ніж вигадали росіяни.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний