НЕПРАВДА: Україна закликає Захід використовувати свою територію як полігон для випробування біологічної зброї

НЕПРАВДА: Україна закликає Захід використовувати свою територію як полігон для випробування біологічної зброї

20 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
58

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У російських телеграм-каналах поширюють тезу про те, що Україна закликає Захід використовувати свою територію для випробування зброї, зокрема біологічної. Як доказ наводять виступ Валерія Залужного на RUSI Land Warfare Conference 2024 у Лондоні. У ньому він нібито закликав Захід використовувати територію України як полігон для випробування нової зброї.

Це неправда. Валерій Залужний не закликав до випробування біологічної зброї. Україна не виробляє і не застосовує біологічну зброю.

Скриншот допису 

22 та 23 липня 2024 року у Лондоні пройшла конференція RUSI Land Warfare Conference 2024, присвячена безпековим викликам у Європі після повномасштабного вторгнення росії в Україну. На конференції виступив повноважний посол України у Великій Британії та ексголовнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Повний текст своєї промови він розмістив у своєму телеграм-каналі. 

У кінці свого виступу Залужний вказує, що Україна знаходить способи виживати та створювати технології, проте не може їх масштабувати. Водночас партнери мають ресурси, але не мають досвіду їхнього практичного застосування. Тому в цьому напрямку потрібна співпраця, проте він не згадує про біологічну зброю: «Сьогодні, як ніколи, саме в Україні знаходять способи виживати і створювати технології. Але зі зрозумілих причин вони не можуть масштабуватися. З іншого боку, у наших партнерів є ресурси, але немає прикладного та практичного поля для їхнього випробування. Тільки разом ми зможемо ефективно використати ресурс, адже час більше не працює на нас».  

Таким чином, Валерій Залужний не закликав використовувати Україну як полігон для випробування біологічної зброї. Він вказує про потребу технологічної співпраці між Україною та її західними партнерами для протистояння російській агресії. 

Російська пропаганда неодноразово поширювала фейки про те, що в Україні розробляють біологічну зброю, проте ми неодноразово спростовували їх.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний