ФЕЙК: ОАЕ призупинили контракт із закупівлі винищувачів у Франції через арешт Павла Дурова — Al Jazeera

ФЕЙК: ОАЕ призупинили контракт із закупівлі винищувачів у Франції через арешт Павла Дурова — Al Jazeera

26 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
68

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео буцімто видання Al Jazeera. У ньому стверджують, нібито уряд ОАЕ призупинив виконання контракту на купівлю 80 французьких винищувачів та розглядає можливість повної блокади військово-технічного співробітництва з Францією через арешт засновника Telegram Павла Дурова. Також у відео наводять цитату політичного експерта Марвана Бішара: «Затримання бізнесмена, активи якого знаходяться в ОАЕ, за надуманими звинуваченнями, які кидають тінь на ОАЕ — вірний спосіб зіпсувати дипломатичні відносини між Францією та ОАЕ».

Утім, це — фейк. Al Jazeera не публікували подібне відео на своїх ресурсах. Немає жодних повідомлень про призупинення угоди у французьких, арабських ЗМІ, а також на урядових сайтах ОАЕ та Франції.

Скриншот публікації

Al Jazeera не публікували подібне відео на своєму офіційному сайті, а також у твіттері, фейсбуці, інстаграмі чи ютубі.Зворотний пошук фото у гуглі показав, що кадр з політичним експертом Марваном Бішарою фейкороби взяли з інтерв’ю виданню Al Jazeera в ютубі, опублікованому 23 серпня 2024 року. У відео Марван Бішара розповідає про ризик подальшої ескалації конфлікту на ізраїльсько-ліванському кордоні та ситуацію у Секторі Гази. Проте Марван Бішара не коментував затримання Павла Дурова.

Ліворуч — скриншот із фейкового відео. Праворуч — скриншот з оригінального відео  

У 2021 році ОАЕ та Франція дійсно підписали угоду, за якою ОАЕ придбають 80 винищувачів «Рафаль» та 12 військових транспортних гелікоптерів «Каракал». Приблизна вартість замовлення становила €17 млрд. 

Флоранс Парлі, яка на момент підписання угоди обіймала посаду міністерки збройних сил Франції, на своїй сторінці у твіттері назвала угоду історичною. Малоймовірно, що контракт подібного масштабу та стратегічної важливості міг бути заморожений через затримання Павла Дурова.

Жодні французькі та арабські видання не повідомляли про призупинення виконання угоди. У мережі також немає жодної інформації щодо ветування угоди прем’єр-міністром ОАЕ Мохаммедом ібн Рашидом Аль Мактумом. Подібної інформації також не публікували на офіційних сайтах Міністерства закордонних та європейських справ Франції та Міністерства закордонних справ ОАЕ. Однак у МЗС ОАЕ повідомляли, що стежать за справою Павла Дурова, оскільки він є громадянином країни.

Раніше ми вже спростовували фейковий «відеорепортаж Al Jazeera», нібито український біженець підпалив центр ДНК-досліджень у США.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний