НЕПРАВДА: У ЄС виросли ціни на електроенергію, тому що її безкоштовно постачають в Україну — прем'єр-міністр Греції

НЕПРАВДА: У ЄС виросли ціни на електроенергію, тому що її безкоштовно постачають в Україну — прем’єр-міністр Греції

30 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
108

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, що прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що в країнах Південно-Східної Європи ціни на електроенергію зросли більш ніж удвічі — з €60/МВт·год до €130/МВт·год. За його спостереженнями, ріст буцімто відбувся через постачання безкоштовної електроенергії в Україну. «Фактично Єврокомісія обклала ‘воєнним податком’ країни Євросоюзу, тепер кожен громадянин має платити за недо-Рейх Зеленського та його господарів», коментують пропагандисти.

Утім, це — неправда. Міцотакіс не заявляв, що ЄС постачає електроенергію Україні безкоштовно. Він звинуватив у рості цін не Україну, а рф. 

Скриншот допису 

У листі до Єврокомісії прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс дійсно повідомив, що у серпні 2024 року ціни на електроенергію зросли з €60/МВт·год до €130/МВт·год. Новину про це опублікувало видання Financial Times, що ознайомилося з листом. Повідомляють, що Міцотакіс закликав главу Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн розв’язати проблему нестачі транскордонних потужностей для запобігання подібним стрибкам цін.

Прем’єр-міністр Греції назвав кілька причин зростання вартості електроенергії, серед яких спека та пересихання водосховищ, що зменшує можливості ГЕС із виробництва електрики. Однак ключовим фактором стали російські удари по енергосистемі України. Міцотакіс зазначає, що раніше Україна експортувала електроенергію в ЄС, але цього року зупинила експорт і почала імпортувати значні обсяги електрики у своїх сусідів. Після російських обстрілів першої половини 2024 року Україна збільшила імпорт електроенергії майже у шість разів, порівняно з 2023 роком. Отже, прем’єр звинуватив у рості цін не Україну, а росію, яка обстрілює українську енергетичну інфраструктуру. 

Міцотакіс не заявляв, що ЄС постачає електроенергію Україні безкоштовно. Після обстрілів енергетичної інфраструктури партнери допомагають Україні з її відновленням, зокрема надаючи необхідне обладнання та кошти для ремонту. Утім, українські компанії платять за електроенергію, яку імпортують у партнерів. Наприклад, згідно з даними консалтингової компанії ExPro Consulting, у червні Україна витратила на імпорт електроенергії понад €104 млн. А загалом за I півріччя 2024 року Україна імпортувала електроенергії на €212 млн. Зокрема, в червні 2024 року Україна імпортувала рекордні 858 400 МВт·год. Це на 6% більше, ніж за весь минулий рік, і одночасно це найбільший місячний обсяг імпорту за останні 10 років. 

Раніше ми вже спростовували фейки, нібито Україна, маючи дефіцит в електромережі, продає електроенергію за кордон, і що навіть під час відключення електроенергії за неї доведеться платити.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний