НЕПРАВДА: Фото літака F-16, який розбився в Україні

НЕПРАВДА: Фото літака F-16, який розбився в Україні

30 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
132

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють допис посольства росії у Південній Африці з фото літака F-16, який нібито розбився в Україні.

Однак це неправда. На фото літак, який розбився у 2019 році у США, він ніяк не пов’язаний з Україною.

Скриншот допису

За зворотним пошуком ми встановили, що фото, яке поширило посольство рф у Південній Африці, насправді зробили 16 травня 2019 року у США. Того дня літак F-16 через технічні несправності впав на дах складу американської компанії за кілька кілометрів від Лос-Анджелеса. 12 співробітників компанії отримали травми через падіння уламків, їм надали меддопомогу, а пілот успішно катапультувався. 

Новина про втрату літака F-16 у 2019 році

Тож світлина не має жодного стосунку до України. Цей фейк невипадково поширило саме посольство рф у Південній Африці, у такий спосіб кремль намагався поширити фейк насамперед на закордонну авдиторію. Раніше ми спростовували фейки, нібито Поблизу Пентагону з’явилося графіті з втраченим в Україні літаком F-16 та, мовляв, Міністерство оборони Румунії негативно оцінило підготовку українських пілотів F-16. 

26 серпня під час відбиття повітряної атаки росії в Україні дійсно розбився літак F-16, пілот Олексій Месь з позивним Мунфіш не встиг катапультуватися. Причини катастрофи розслідують. За даними порталу Breaking Defense, одна з версій, яку обговорюють в українській оборонній спільноті, — F-16 випадково пролетів через хмару уламків після успішного знищення однієї з російських ракет. Ці уламки могли пошкодити двигун або інші частини літака. Проте в мережі не публікували фото знищеного українського F-16.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний