ФЕЙК: Сирський написав, що непереможні захисники Вугледара скоро маршуватимуть москвою, а потім відредагував допис

ФЕЙК: Сирський написав, що непереможні захисники Вугледара скоро маршуватимуть москвою, а потім відредагував допис

11 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
94

 Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Ворожі телеграм-канали поширюють привітання Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського з Днем захисників і захисниць України. У ньому він нібито написав, що цей день — свято, зокрема, непереможних захисників фортеці Вугледар, які скоро маршуватимуть переможеною москвою. Фейкороби зловтішаються, що за кілька годин Вугледар остаточно взяли війська рф, і Сирському довелося відредагувати привітання. До публікацій додають скриншоти буцімто оригінального і відредагованого допису.

Утім, це — фейк. Сирський не редагував цей допис, у ньому з самого початку не було згадок про Вугледар та парад у москві.

Скриншот допису

Російські війська дійсно взяли під контроль Вугледар, що на півдні Донецької області. Бої за Вугледар тривали два роки, і на початку вересня 2024 року росіяни вкотре активізували наступ на місто. Увечері 1 жовтня на аналітичному порталі DeepState повідомили, що росіянам усе-таки вдалося окупувати Вугледар. 2 жовтня українське командування підтвердило, що вивело гарнізон ЗСУ з міста, щоби він не потрапив в оточення. За словами президента Зеленського, відхід пов’язаний з тим, що рф зруйнувала оборонні позиції українських сил. Арсеній Приліпка, пресофіцер 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців — головного підрозділу, що тримав місто 2 роки, — підтвердив, що коштом відходу на інший рубіж вдалося мінімізувати втрати українських бійців, бо далі тримати місто було б критично важко.

Сирський не редагував своє привітання до Дня захисників і захисниць України. Допис, про який іде мова, з’явився на фейсбук-сторінці Головнокомандувача ЗСУ 1 жовтня рівно о 8 годині ранку за київським часом та у телеграм-каналі Олександра Сирського о 8:10 ранку того ж дня. Абзац, про який пишуть пропагандисти, звучав так: «Це свято тих, хто пройде через усі лихоліття війни й боїв. Це свято тих, хто потім пройде парадом нашої Української Перемоги». В ньому немає і не було згадок про Вугледар. Зранку 1 жовтня низка українських медіа поширили привітання Сирського, і всюди текст допису був однаковий — у жодному не згадувався ні Вугледар, ні те, що парад Перемоги відбудеться у москві. 

До того ж у фейсбуці було б помітно, якби допис редагували — у такому випадку при натисканні на три крапки у правому верхньому кутку публікації з’являється опція «Переглянути історію змін». Деякі дописи Сирського дійсно були відредаговані після публікації, утім, у привітання до Дня захисників і захисниць ніяких змін не вносили. Відповідно, опція «Переглянути історію змін» не відображається.

Зліва — скриншот публікації Сирського, яку редагували; справа — скриншот привітання Сирського, у яке не вносили ніяких змін 

У телеграмі також було б помітно, якби допис редагували — з’явилася б позначка «змінено». У привітанні Сирського цієї позначки немає. 

Зверху — скриншот допису Олександра Сирського у телеграмі, який редагували; знизу — скриншот привітання, у яке не вносили ніяких змін 

Пропагандисти не вперше намагаються дискредитувати Головнокомандувача ЗСУ. Раніше ми спростовували фейк, нібито Сирський ненавидить українців.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний