ФЕЙК: The Economist попереджав про наземну операцію в Лівані ще 2 місяці тому

ФЕЙК: The Economist попереджав про наземну операцію в Лівані ще 2 місяці тому

16 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
80

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У соцмережах поширюють інформацію про те, що британське  видання The Economist нібито ще 2 місяці тому попереджало про наземну операцію в Лівані. 

Утім, це — фейк. Першоджерелом новини є російський телеграм-канал «The Экономист», який мімікрує під британське видання The Economist. The Economist не робив чіткого прогнозу та не називав конкретної дати ескалації конфлікту.

Скриншот публікації

1 жовтня 2024 року Ізраїль розпочав наземну операцію в Лівані проти терористичного угруповання «Хезболла», яке підтримує Іран. Армія оборони Ізраїля (ЦАХАЛ) завдала авіаударів по Лівану і вбила лідера «Хезболли» Хашима Сафі ад-Діна, який замінив ліквідованого раніше Хасана Насраллу.  На момент написання цього матеріалу операція Ізраїлю продовжується

Джерелом новини користувачі вказують російський телеграм-канал «The Экономист»,  що мімікрує під британський The Economist. Справжнє видання не має телеграм-каналу та не публікувало таких прогнозів на своєму сайті

У січні 2024 року The Economist писав про ймовірну загрозу наземної операції Ізраїлю в Лівані. Однак інформація, наведена у матеріалі, не містила чіткого прогнозу щодо конкретної дати чи року можливої ескалації конфлікту. Видання тільки звернуло увагу на підвищений ризик війни. Влітку 2024 року на The Economist вийшла інша стаття про підготовку ЦАХАЛу до  військової операції в Лівані, щоб створити «буферну зону» вздовж свого північного кордону. Проте у виданні зазначили, що Ізраїль може і не почати наземну операцію, адже тоді йому доведеться воювати на два фронти — і у Секторі Гази, і у Лівані. 

До того ж про підвищений ризик ескалації через сутички на кордоні Ізраїлю та Лівану і загострення напруженості писали й інші світові видання.  

 Раніше ми спростовували схожий фейк, нібито The Economist спрогнозував, що удар Ірану по Ізраїлю стане початком світової війни. Насправді The Economist не робив такого передбачення, а новину також поширила сторінка «The Экономист», що мімікрує під справжнє видання. Виявилося, що цей допис з клікбейтним заголовком використали для реклами сторінки «The Экономист». 

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний