КОНСПІРОЛОГІЯ: Україну використовують як полігон для досліджень з тераформування Марсу

КОНСПІРОЛОГІЯ: Україну використовують як полігон для досліджень з тераформування Марсу

21 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
98

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють відео з результатами спектрального аналізу пилу у повітрі Києва — мовляв, у пилу виявили ртуть. Російські телеграм-канали пов’язують цей результат з нещодавньою публікацією у британському виданні The Independent. У статті йшлося про нове дослідження з тераформування Марсу, яке пропонує розпорошувати частинки інженерного пилу у марсіанській атмосфері для її розігріву та створення умов, придатних до життя. А Україна буцімто стала полігоном для випробування цього підходу.

Утім, це — конспірологія. Насправді у результатах аналізу пилу виявили кисень, а не ртуть. Погіршення якості повітря у Києві та інших українських містах було пов’язане з пиловим потоком з Каспію та лісовими пожежами у рф.  Скриншот публікації

Пошук за ключовими словами показав, що першоджерелом відео є користувач тіктоку vladimir_sww. Автор відео дійсно демонструє результати аналізу пилу у повітрі Києва та заявляє, що спектрометр виявив елемент під номером 80 періодичної таблиці — ртуть. Відео зібрало тисячі коментарів, серед яких були й такі, що висловили сумніви у тому, що автор правильно трактував елемент 80. Пізніше у профілі vladimir_sww опублікували додаткове відеороз’яснення. У ньому автор пояснив, що насправді «80» не відповідає номеру елемента у періодичній таблиці. Виявилося, що цифра 8 означає порядковий номер елемента Оксигену у періодичній системі хімічних елементів, а O є позначенням самого Оксигену (О).Тобто у результатах аналізу виявили кисень, а не ртуть.

The Independent дійсно публікували статтю про нове наукове дослідження під назвою «Можливість обігріву Марса наночастинками». До цього науковці висували й інші пропозиції з тераформування, зокрема з використанням ядерної зброї. Однак процес зміни атмосфери Марсу є надзвичайно складним завданням. Наразі жодна країна чи організація не займається практичною реалізацією планів з тераформуванням червоної планети через технологічні та ресурсні обмеження.

Проблема з пилом в Україні насправді з’явилася 30 вересня через пиловий потік з Каспійської низовини. Загалом запиленість в атмосфері спостерігалась щонайменше протягом одного тижня. Крім того, на погіршення якості повітря у цей період також вплинули масштабні лісові пожежі у росії. 

Фото напрямку пилового потоку з Каспійської низовини. Джерело: Український гідрометеорологічний центр

Раніше ми спростували фейк, нібито вночі на Подолі розпилили токсини, щоб отруїти киян.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний