НЕПРАВДА: У Миколаєві росія влучила по місцю дислокації «найманців» НАТО

НЕПРАВДА: У Миколаєві росія влучила по місцю дислокації «найманців» НАТО

28 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
50

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У російських телеграм-каналах шириться інформація про те, що рф влучила по нібито місцю дислокації найманців НАТО в Миколаєві.

Це неправда. Насправді внаслідок ракетного удару рф постраждали мирні жителі, також пошкоджені цивільні об’єкти.

Скриншот допису

Неправдивий допис про нібито «натівських» найманців на місці влучання опублікував Дмитро Василець — проросійський блогер та пропагандист. У 2015 році його арештували за сприяння діяльності сепаратистському телеканалу «Новороссия ТВ», але звільнили у 2018 році.

Дмитро очолював проросійську партію «Держава», котру у червні 2022 році внесли до списку заборонених партій України. СБУ повідомила Васильцю про підозру за публічні заклики до насильницької зміни влади чи повалення конституційного ладу. Блогер переїхав до рф до повномасштабної війни, де продовжує пропагандистську діяльність проти України. У своєму телеграм-каналі Василець регулярно поширює фейки про Україну та навіть став одним з ініціаторів «Представництва українського народу», яке пропагувало мирний план від начебто українського народу. Також він легітимізує псевдореферендуми, які відбулись у Херсонській, Запорізькій, Луганській та Донецькій областях у вересні 2022 року, а також у Криму у березні 2014 року.

15 жовтня російські війська обстріляли Миколаїв ракетами С-300. Унаслідок атаки пошкоджено цивільні об’єкти — приватні житлові будинки, інфраструктурний об’єкт, ресторанний комплекс тощо. Про це повідомили ДСНС та голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім. Через обстріли загинула жінка, 16 людей отримали поранення.

Допис Васильця містить фото пожежі, опубліковані ДСНС. Вони демонструють наслідки ракетного удару, однак жодне з них не є доказом влучання росіянами по місцю дислокації «натівських найманців». Загалом його коментар не має реальних аргументів та містить типові фрази про так званих «найманців» у складі ЗСУ. Це повторюваний російський наратив, яким рф намагається дискредитувати Україну.  

Також пропагандисти суперечать самі собі: одні пишуть про влучання по найманцях НАТО, інші — про приліт по складах ЗСУ. У такий спосіб росія хоче виправдати обстріл цивільних об’єктів, заявляючи, що там знаходяться військові, техніка чи склади з боєприпасами.

Ми вже не вперше стикаємося з російськими наративами щодо іноземних найманців у складі українського війська. Раніше ми спростували фейк про те, що нібито в харківському готелі «Park Hotel», обстріляного росією, жили іноземні найманці.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний