НЕПРАВДА: Чеський доброволець, який воював на боці ЗСУ, зізнався в розстрілі людей у Бучі

НЕПРАВДА: Чеський доброволець, який воював на боці ЗСУ, зізнався в розстрілі людей у Бучі

18 Вересня 2024
FacebookTwitterTelegram
187

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

Російські телеграм-канали поширюють інформацію, нібито громадянин Чехії Філіп Сіман, який воював на боці ЗСУ, зізнався в розстрілі людей у Бучі. Під час засідання він буцімто сказав: «Ми були поліцією, ми були судом, ми були і розстрільним загоном, якщо вже на те пішло»

Однак це неправда. Доброволець не говорив, що розстрілював цивільних людей у Бучі, та ухилився від прямої відповіді щодо того, чи розстрілював затриманих росіян.

Скриншот допису

3 липня у Празі дійсно відбувся суд над Філіпом Сіманом. Наприкінці березня 2022 року чоловік перебував на службі українського добровольчого батальйону «Карпатська Січ». Батальйон брав участь у боях за визволення Київщини, зокрема на Ірпінському напрямку, та проводив зачистку населених пунктів області від окупантів після відходу російських військ. Прессекретарка батальйону «Карпатська Січ» повідомила, що бійці підрозділу виявили у двох чеських добровольців (один з них — Сіман) речі, вкрадені в побратимів та мирних жителів Ірпеня. 

Відтак у квітні 2022 року українські солдати передали його до поліції Києва, але там звинувачення не висунули. За заявами чеських медіа, поліція дійшла такого висновку через брак доказів, які можна було б перевірити. Після чого чоловіка затримала чеська поліція, звинувативши у мародерстві та службі в іноземних збройних силах. Як стверджував прокурор Мартін Біле, у Сімана не було дозволу президента республіки воювати в іноземній армії.

Відповідно до Кримінального кодексу Чехії, служба в збройних силах іншої країни, окрім країн, які є членами НАТО, карається законом. Водночас у березні 2022 року чеська влада дозволила своїм громадянам брати участь у війні на боці України лише за умови отримання відповідного погодження від Президента Чехії. Він особисто підписує кожне прохання. 

Прокурор також заявив, що під час перебування у Бучі та Ірпені Сіман забирав берети та персні у загиблих солдатів. Також він нібито забрав окуляри Gucci, дихальну маску з літака, золоті та срібні зливки. Сіман відкинув ці звинувачення, вказавши, що кілька предметів забрав як спогад про перебування в Україні, а решту йому дозволило взяти командування. Відео, де він забирає речі у загиблих військових, пояснив, мовляв, це був наказ, щоб вони не потрапили до рук росіян.

Водночас нам не вдалось знайти інформацію у чеських медіа, де б йшлось про те, що Сіман зізнався у вбивстві людей у Бучі. Він розповідав, що у телефоні одного із затриманих російських солдатів бачив відео, де шестеро російських військових ґвалтують матір двох дітей. На запитання судді, чи розстріляли затриманих росіян, доброволець ухилився від прямої відповіді. «Їхній подальший шлях був результатом долі, яку вони приготували своїм жертвам. Я б і надалі користувався своїм правом не давати свідчень (щодо цього —  ред.)», — повідомив Сіман. 

Чеські медіа також цитували фразу Сімана «Ми були поліцією, ми були судом, ми були розстрільним загоном», але вони згадували її відірвано від контексту і не вказували, що слова стосувались саме цивільного населення у Бучі. Ми переглянули кілька чеських статей, де згадували цю цитату. Ймовірно, йшлося радше про ставлення до окупантів та диверсантів, чеські медіа не інтерпретували його заяви як зізнання у злочинах проти цивільних.

У серпня чеський суд засудив Сімана до семи років ув’язнення за мародерство. Його також звинувачували в незаконній службі в іноземних збройних силах, проте суд виправдав чоловіка. Однак вирок не остаточний, далі справу розглядатиме вищий суд у Празі. Прокурор оскаржив вирок, оскільки суд обрав покарання, яке є нижчим за нижню межу встановленої законом норми.  Водночас прокурор не представляв докази, які б свідчили, що ексвійськовий вчиняв насилля над цивільними в Україні, Сіману не інкримінували відповідну статтю. 

Поширена інформація, мовляв, доброволець зізнався у вбивстві мирних жителів у Бучі — частина російського наративу, яким вони намагаються перекласти провину за власні злочини на українських військових. Однак існує безліч доказів, які вказують, що саме росіяни відповідальні за звірства в Бучі. Зокрема завдяки супутниковим знімкам компанії  Maxar Technologies видання The New York Times встановило, що тіла цивільних лежали на вулицях з 11 березня 2022 року, в цей же період у місті з’явились братські могили. Сили оборони зайшли у місто для зачистки від росіян лише 2 квітня, до цього часу у місті перебували російські військові.

Також на відповідальність росіян за воєнні злочини вказували місцеві жителі, які пережили окупацію. Детальніше про докази, які вказують, що злочини у Бучі вчиняли саме росіяни ми писали за посиланням.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний