ФЕЙК: Анналена Бербок користувалася послугами ескорту під час візитів до Африки

ФЕЙК: Анналена Бербок користувалася послугами ескорту під час візитів до Африки

30 Серпня 2024
FacebookTwitterTelegram
107

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У мережі поширюють інформацію, нібито міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок користувалася послугами ескорту під час своїх візитів до Африки. Як доказ пропагандисти публікують інтерв’ю з чоловіком на ім’я Кінгслі, який нібито надавав посадовиці ці послуги. Він стверджує, що зустрічається з Бербок два рази на рік. Чоловік розповідає, що вперше вона скористалась ескортом у столиці Нігерії Абуджі, а потім покликала його до Преторії у Південній Африці.

Утім, це — фейк. Жодне надійне видання не публікувало таку інформацію, а канал, який поширив новину, створили нещодавно.

Скриншот допису

У грудні 2022 року Анналена Бербок дійсно здійснила візит до Абуджі, під час якого повернула Нігерії цінні експонати з Бенінської бронзи, які до того десятиліттями перебували в німецьких музеях. А у червні 2023 року вона також здійснила дводенний візит до ПАР, де провела перемовини з президентом Сирілом Рамафосою. Переговори стосувалися, зокрема, позиції ПАР щодо війни в Україні, співпраці держав у переході на відновлювані джерела енергії тощо. Утім, інформацію про те, що міністерка могла користуватися послугами ескорту, жодне надійне видання не публікувало.

Одними з перших цю новину поширило нігерійське видання Daily Post (30 липня) та німецькомовний вебсайт zeitgeschenen (31 липня). Daily Post дає посилання на інтерв’ю чоловіка на ім’я Кінгслі у ютубі, опубліковане 29 липня. Проте канал, на якому його опублікували, зараз недоступний. Станом на 31 липня він мав лише два підписники. Єдине опубліковане відео на ньому — це згадки Кінгслі, який нібито надавав послуги ескорту Анналені Бербок. Отже, джерело, на якому з’явилося відео, недостовірне. Вірогідно, його створили спеціально для поширення дезінформації.

Daily Post є впізнаваною онлайн-газетою у Нігерії. Проте новина про Кінгслі має позначку «sponsored». Вочевидь, пропагандисти заплатили за те, щоби фейк з’явився у відомому медіа — так він виглядає достовірніше та швидше шириться мережею. Саме медіа не надає жодних підтверджень слів героя інтервʼю.

Сайт «zeitgeschenen.de» не є надійним джерелом інформації, адже, вірогідно, був створений за кілька днів до публікації фейкової новини — на ньому немає дописів раніше 26 липня 2024 року. Можливо, його, як і ютуб-канал, на якому вперше з’явилося інтерв’ю, створили для поширення фейків.

Подібний метод, коли сайт або канал створюють за кілька днів до поширення дезінформації, є послідовною практикою пропагандистів та вже неодноразово використовувався для дискредитації посадовців. Наприклад, ми спростовували фейк про те, що студія Paramount Pictures знімає фільм «Ціна перемоги» про Зеленського за $115 млн. Його теж вперше опублікували на сайті, який створили менш ніж за місяць до поширення фейку.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний