ФЕЙК: Двоюрідний племінник заступника міністра оборони України замовив авто за €7 млн — Fakt

ФЕЙК: Двоюрідний племінник заступника міністра оборони України замовив авто за €7 млн — Fakt

28 Жовтня 2024
FacebookTwitterTelegram
58

Перевірка фейків у рамках партнерства з Meta

У російських телеграм-каналах поширюють відео з логотипом польської газети Fakt. У ньому стверджують, нібито двоюрідний племінник заступника міністра оборони України Дмитра Кліменкова замовив у Польщі елітне авто для перегонів 777 Hypercar за €7 млн. 

Утім, це — фейк. Fakt не публікувало такого сюжету.

Скриншот допису

Цього відео немає ні на офіційному сайті польського видання Fakt, ні на його сторінках в інстаграмі, фейсбуці, твіттері (X), тіктоці та ютубі. Ба більше, газета взагалі не публікувала новин про автівку 777 Hypercar пошук за ключовими словами не приніс жодних результатів.

Скриншот пошуку за назвою авто 777 Hypercar на сайті газети Fakt

В українських медіа немає новин про покупку, хоча корупційні скандали зазвичай набувають розголосу у суспільстві. Це відео публікують тільки на російських та проросійських ресурсах. 

Фейкороби приписали міністру закордонних справ Польщі Радославу Сікорському цитату про те, що польське суспільство нібито з обуренням ставиться до українських чоловіків призовного віку у Польщі, які ведуть розкішний спосіб життя. Утім, ці слова належать міністру оборони Польщі Владиславу Косіняк-Камішу.

Газета дійсно публікує горизонтальні відео без озвучки диктора. Утім, їхнє оформлення дещо відрізняється від підробленого сюжету. В оригінальних відео Fakt використовують тонший шрифт. У справжніх сюжетах біла смужка новинної стрічки вужча за червону з написом «Fakt», тоді як у підробці пропагандистів обидві смужки однакової ширини. Крім цього, газета Fakt не публікує відео з англійськими субтитрами.

Зверху — скриншот із пропагандистського відео, знизу — скриншот з оригінального сюжету Fakt

Раніше ми спростовували фейк, нібито Олена Зеленська придбала спорткар Bugatti за €4,5 млн.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний